HomeRoman

Un milion de euro pentru apă și canalizare în Roman

Miercuri, Primăria Roman a semnat un contract cu Administrația Fondului pentru Mediu. Ceci de străzi din zonele Bălcescu, Primăverii și Islazului vor beneficia de extinderea rețelelor de apă și canalizare. Valoarea lucrărilor depășește un milion de euro, cu finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu.

 

 

Miercuri, primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, a semnat, alături de Gheorghe Popescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), un proiect de peste un milion de euro, prin care se va extinde rețeaua de apă în cartierul Nicolae Bălcescu și în zona Primăverii – Islazului.

Lucrarea de la Roman se înscrie în „Programul privind protecția surselor de apă” și valorează peste un milion de euro. La semnarea contractului de finanțare au participat mai mulți directori din Primărie și directorul ApaServ Roman.

Zona Nicolae Bălcescu nu a mai beneficiat de intervenții la rețelele de apă și canal din 1962. Acest cartier se va bucura de două proiecte majore: un proiect pe fonduri europene, prin care se va realiza rețeaua de canalizare, lucrări care se desfășoară de către compania județeană ApaServ, și un proiect pentru realizarea rețelei de apă, care se va derula prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). În cadrul aceluiași proiect derulat prin AFM se vor realiza și rețelele de apă și canalizare în zona Primăverii – Islazului. Sînt zone care nu au beneficiat niciodată de infrastructură de apă și canal„, a afirmat Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Gheorghe Popescu, președintele AFM, originar din Neamț, a dezvăluit presei despre cît de insistent este primarul Romanului atunci cînd vine vorba de cîștigarea proiectelor. „În primul rînd, vreau să vă spun că sînt bucuros să fiu la Roman. Noi, cei plecați la București pe diverse funcții, ne bucurăm atunci cînd se întîmplă lucruri bune acasă. Legat de acest proiect, pot să vă spun că face parte din cel mai mare program de rețele de apă, canal, stații de captare și stații de epurare din țară. E un program de aproximativ 350 de milioane de euro, cu 256 de proiecte finanțate, un program cu ajutorul căruia se va atinge obiectivul stabilit la nivel european, ca, pînă în 2015, să realizăm tratarea tuturor apelor uzate din România. La nivelul județului Neamț vor fi finanțate zece proiecte. Pînă acum s-au semnat contractele la Roznov, Tămășeni și, acum, la Roman. Valoarea proiectelor din județ însumează 13 milioane de euro și înseamnă 56 kilometri de rețea de apă, 97 kilometri de rețea de canalizare, trei stații de tratare și patru stații de epurare. Vreau să-l felicit pe primarul Leoreanu, pentru că noi ne cunoaștem de mult timp și ar fi fost mai comod să dea un telefon, dar el vine săptămînal la București și trece pe la AFM pentru a se interesa de noi proiecte„, a precizat Gheorghe Popescu, președintele AFM.
Acesta a mai spus că un merit deosebit îl au și membrii unității de implementare proiecte din cadrul Primăriei Roman, care au muncit cu responsabilitate și eficiență.

Detaliile tehnice ale proiectului au fost oferite de directorul tehnic al Primăriei Roman. „În cartierul Nicolae Bălcescu, 21 străzi vor fi echipate cu rețea de canalizare de la ApaServ și cu rețea de apă de la AFM. O situație distinctă este în noul cartier Primăverii – Islazului, acolo unde sînt terenuri pentru tineri și pentru veterani. Acolo vor fi realizate ambele rețele prin AFM. Rețeaua de apă, în lungime de 11,7 kilometri, se va exinde pe 32 de străzi, iar rețeaua de canalizare, în lungime de 8 kilometri, se va extinde pe 11 străzi. În total, proiectul va cuprinde 830 de branșamente, adică de noi abonați, 194 de racorduri la rețeaua de canalizare, 35 de cămine cu vane, pentru izolarea eventualeleor defecțiuni, șapte cămine de golire și două de colectare„, a explicat Felician Ioniță, directorul tehnic al Primăriei Roman.

În zonele precizate se vor monta și 22 de hidranți stradali. Vor fi realizate 56 de cămine de vizitare și, o noutate tehnică în municipiului, nouă cămine de spălare.

După finalizarea lucrărilor și efectuarea branșamentelor, reprezentanții Primăriei Roman estimează că, în cele două zone, se vor consuma zilnic 500 metri cubi de apă potabilă și se vor colecta 93 metri cubi de apă menajeră.

Lucrarea va fi scoasă la licitație pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în cursul săptămînii viitoare. Proiectul ar trebui realizat în 14 luni de la debutul lucrărilor.

Comentarii

WORDPRESS: 0