Prima paginăActualitateNeamt

Un milion de euro de la CJ Neamţ, greu de justificat

Dimensiune text

Consiliul Judeţean Neamţ a încheiat, anul trecut, 34 de contracte de asociere, care însumează 4.497.700 lei. Cei mai mulţi bani au finanţat activităţi sportive. Asociațiile și fundațiile care au primit finanțare justifică greu și cu inexactități banii primiţi.

Funcţionarii Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) l-au informat pe şeful instituţiei cu privire la neregulile descoperite la momentul la care unele asociaţii, fundaţii sau organizaţii au trimis documente pentru a justifica cheltuirea banilor primiţi de la CJ Neamţ în cadrul unor asocieri. La finalul şedinţei de Consiliu Judeţean de săptămâna aceasta, Culiţă Tărâţă a citit dintr-un referat primit de la Direcţia Econimică.

„După încheierea acordurilor de asociere, virăm întrega sumă prevăzută în acord – ceea ce nu-i normal (n.red. – completarea este a preşedintelui Tărâţă) – şi, ulterior, la o dată stabilită, primim justificarea cheltuirii banilor. Întâmpinăm numeroase probleme legate de justificarea banilor, în sensul că documentele prezentate sunt incomplete, ceea ce presupune numeroase intervenţii telefonice şi scrise din partea noastră, pentru ca beneficiarii să-şi îndeplinească obligaţiile rezultate din acordul de asociere. Deşi, în final, justificările depuse îndeplinesc condiţiile cerinţelor acordului şi nu au fost constatate nereguli, la controalele efectuate de Camera de Conturi, nu avem posibilitate de a aprecia cuantumul anumitor categorii de cheltuieli ce sunt efectuate în cadrul acordului de către beneficiar, prin achiziţii directe. Este posibil ca preţul unor categorii de cheltuieli să fie mai mare decât preţul pieţei”, a lecturat Culiţă Tărâţă din documentul primit de la funcţionarii CJ.

În acelaşi raport se mai precizează faptul că „bugetul anului 2014 nu permite încheierea unor acorduri de asociere” decât prin renunţarea la finanţarea unor obiective extrem de importante.

Consilierul judeţean UNPR Constantin Iacoban a sugerat ca, de acum înainte, comisia de buget să fie informată pe ce urmează a se cheltui banii înainte de a aproba o finanţare, fiindcă au fost găsite justificări incorecte sau incomplete.

În 2013, Consiliul Judeţean Neamţ a încheiat 34 de contracte de asociere, care însumează 4.497.700 lei, adică aproximativ un milion de euro. Cei mai mulţi bani au finanţat activităţi sportive.

Partajează articolul
Articol mai vechi

COMENTARII

WORDPRESS: 0