HomeActualitate

Un fotograf romașcan a tipărit un „Carnet de miner” în Franța

Fotograful romașcan Gabriela Lupu (foto) a tipărit, pe 7 martie, o carte cu fotografii cu mare impact social. Fotografiile, realizate în 2005, prezintă viață dintr-o mină din Valea Jiului și au fost foarte apreciate de francezi.

 

 

O carte cu fotografii despre minerii din Valea Jiului a văzut lumina tiparului în Franța. Fotografiile au fost realizate de către fotograful romașcan Gabriela Lupu, iar lansarea cărții, care s-a bucurat de un real succes în Franța, a avut loc pe 7 martie. Tânăra artistă este originară din comuna Doljești și s-a stabilit în orașul Montpelier, devenind un nume cunoscut în lumea fotografilor din Hexagon, unde activează ca freelancer, mai ales prin fotografiile sale cu tentă socială. După ce a avut mai multe expoziții în Franța, inclusiv la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris, fotografiile sale fac subiectul unei cărți extrem de apreciată de lumea culturală din Franța. Intitulată „Carnet de Charbon”, cartea este editată de editura „Filigranes Edition”, care are o colecție destinată artiștilor. Cartea, editată în colaborare cu ICR Paris, are 96 de pagini care cuprind fotografii din Valea Jiului, realizate de Gabriela Lupu, în perioada 2005-2010, în mina de la Vulcan. În iunie 2012, fotografiile au fost expuse la ICR Paris, iar vernisajul expoziție a fost unul dintre cele mai mari succese ale fotografului Gabriela Lupu. În contextul în care majoritatea minelor din România sunt pe cale de a se închide, fotografiile sunt descrise ca o mărturie rară a vieții miniere din Valea Jiului.

La momentul vernisajului, Gabriela Lupu a povestit, pentru presa franceză, că, în ultima sa călătorie, a avut ocazia să ajungă la nivelul cel mai coborât al unei mine și a rămas extrem de impresionată, chiar dacă nu a avut niciun moment de frică. Însoțită de un inginer, fotograful a făcut un tur al minei, lucru pe care l-a considerat un privilegiu. În urmă cu doi ani, o altă expoziție a Gabrielie Lupu, care a surprins viața țiganilor români din Montpelier, a fost la fel de apreciată.  „Le Monde” recomanda „Le platz des roms”, expusă la Institutul Cultural Român din Paris, ca una dintre cele 25 de expoziții din toată Franța de văzut obligatoriu în 2011.

Gabriela Lupu s-a născut în 1982. A studiat sociologia la Universitatea din Brașov și fotografia la Școala Populară de Artă. Din 2003 s-a stabilit în Franța. Fotografia „Autobuz în București”, din ciclul „Figuri de stil”, care imortaliază chipuri din transportul în comun din România, a primit premiul II la concursul „Et pourtant elle tourne”, organizat de televiziunile Le Monde 2 și France Inter.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Pentru a reusi in strainatate este mult mai greu, insa exista si cazuri in care artistii ajung sa fie mult mai cunoscuti si apreciati departe de casa, iar in Romania abia sa se auda de ei.
    Ne madrim cu artistii nostri si cu succesul atins de ei in afara tarii, insa uneori exact aceia care sunt criticati in Romania reusesc sa impresioneze peste granite.