HomeActualitateRoman

Un candidat la premiul Nobel caută sponsori la Roman

Fizicianul Constantin Grecea consideră că teoria sa completează teoria relativităţii a lui Albert Einstein. El crede că teoriile sale revoluţionare ar trebui să-i aducă şi venituri. Fizicianul contează şi pe sprijinul Primăriei Roman.

Constantin Grecea, fizician şi profesor din Iaşi, s-a retras în Roman acum trei ani, pentru a perfecţiona lucrarea sa despre „Teoria Reverberaţiilor Cuantice”. Constantin Grecea a absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în anul 1983. Din 1983 până în 1985 a predat la Liceul industrial nr. 3 din Vaslui, după care a lucrat ca cercetător în fizică la Institutul de Sănătate Publică din Iaşi. Din anul 2009 până în 2010 a fost asistent universitar la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, după care a decis să se retragă în Roman pentru a aprofunda teoria pe care el a destinat-o unui premiu Nobel. Profesorul Grecea a publicat, în 2006, lucrarea „Difuzia complementară a radiaţiilor electromagnetice pe electronii liberi şi legea lui Hubble”.

Constantin Grecea susţine că teoria sa completează teoria relativităţii a lui Albert Einstein şi pe cea a corzilor şi explică modul prin care teoria sa se aplică asupra unor fenomene care, până acum, au fost de neexplicat. „Galaxiile sunt aproape imobile, mişcarea acestora fiind numai aparentă, datorită pierderii din energie a luminii emise, ceea ce contrazice, practic, teoria Big-bang, care presupune depărtarea continuă, cu viteze uriaşe, a galaxiilor. Practic, Big-bang nu a existat. Implicaţiile sunt numeroase, iar testarea s-a făcut matematic, dar şi în laborator”, ne spune profesorul Grecea cu pasiune. Profesorul susţine veridicitatea noii sale teorii şi faptul că aceasta este revoluţionară şi ar putea, chiar, să candideze la premiul Nobel, prin fineţea şi exactitatea sa – cu alte cuvinte este „un pas spre explorarea Universului”.

Profesorul va face distribuirea cărţii sale numai în număr restrâns de exemplare, pentru ca fizicianul însuşi să poată face faţă volumului de vânzări, el nedorind să apeleze la firme de distribuţie datorită costurilor. De asemenea, fizicianul Grecea nu va publica cartea lui nici pe internet, deoarece informaţiile sale ar avea o răspândire foarte rapidă şi gratuită, iar el va pierde din încasări. Constantin Grecea plănuieşte să-şi lanseze cartea la Munchen, unde se află cel mai renumit institut de cercetare în astrofizică. Cartea sa va fi tipărită în două sute de exemplare în limba engleză, iar în limba română numai 50 de exemplare, pentru a se putea verifica exactitatea traducerii. Cu tristeţe, remarcă el, că românii nu sunt interesaţi de astrofizică sau de alte lucruri de acest nivel, aşa că nu se merită tipărirea cărţii şi în România. După lansare, fiecare carte va avea un preţ de 500 de euro. Constantin Grecea consideră că volumul şi valoarea informaţiilor, dar şi cei 13 ani de muncă ai săi trebuie răsplătiţi în acest fel.

Constantin Grecea este un spirit liber. El nu şi-a terminat doctoratul şi nici nu este înscris în comunitatea ştiiţifică, pentru că, spune el, pe de-o parte este dificil lucrul în echipă, iar pe de altă parte profesorul apreciază faptul că poţi fi la fel de bine o nulitate chiar dacă ai o mulţime de diplome.

În ceea ce priveşte strângerea sumei de bani necesară pentru tipărirea cărţilor şi pentru călătoria sa în vederea promovării acestei cărţi la Institutul Max Planck de astrofizică din Munchen, Constantin Grecea speră la un sprijin atât din partea Primăriei Municipiului Roman, dar şi din partea bisericilor, fie ortodoxe, fie catolice. „Tema stârneşte interesul şi orice nouă viziune ştiinţifică trebuie privită cu deschidere, dar analizată, totodată, în contextul în care înalţi specialişti se pot pronunţa. Eu am să analizez şi am să mă consult asupra unei astfel de posibile solicitări, dar iau în calcul că legislaţia, fiind restrictivă, nu permite primăriei acordarea unei sponsorizări decât în cazuri excepţionale”, a declarat Laurenţiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

Constantin Grecea este un creştin adevărat, iar teoria sa nu exclude existenţa lui Dumnezeu. În acelaşi spirit creştin, profesorul Grecea îşi deschide lucrarea cu o dedicaţie către „toţi copiii ucişi prin avort în România Postbelică”.

Comentarii

WORDPRESS: 7
  • zsolt 10 ani ago

    Ai gresit orasul,la Roman cu mare greu convingi un patron de firma sa faca o sponsorizare.Asa-i moldoveanul, mai chetros.

  • Libelula 10 ani ago

    Buna asta! Complimente pentru articol … mai isi dezamorteste unul mintea, gindindu-se (daca mai este in stare sa o faca) ca ar fi posibil si asa ceva …
    Decit manelisti si OTV-isti de tot felul … prefer sa aflu ca cineva indrazneste sa aspire la premiul NObel … chiar daca a devenit un premiu de bilci (dupa acordarea lui unora ca Gorbaciov si Obama) ….

  • vali 10 ani ago

    Habar nu aveti cine este individul! Verificati ceea ce spune. Mai sigur verificatii istoricul acestuia (inclusiv cel psihiatric). Sigur veti constata niste „probleme”.Cine l-a ajutat sa fie bagat in seama: „Marele Blond”(stie el cine este) sau a platit publicitate. Daca cei din Iasi (de la Universitate) nu l-au bagat in seama credeti ca alti fizicieni (mai seriosi) il vor lua in considerare?!?

  • Dan Oniciuc 10 ani ago

    Uite că eu habar am cine este Grecea … este fostul meu coleg de cameră din facultate; un tip de o inteligență sclipitoare, dovedită în nenumărate împrejurări științifice.
    Băgatul în seamă, speculat de indivizi de genul Vali, nu face altceva decât să prezinte preocupările unui profesor care a produs ceva; apropos Vali, știi cum a fost primită teoria relativității restrânse de comunitatea științifică în 1905 ?
    În rest succes Costică și cine știe, poate ce susții tu prezintă interes ………

  • FELICIA 10 ani ago

    Nu are stofa de fizician.

  • prof 10 ani ago

    „aşa că nu se merită tipărirea cărţii şi în România„

    Jurnalismul presupune cunoasterea temeinica a limbii romane. Ceva in neregula cu propozitia de mai sus?

  • Într-n domeniu atât de special,se poate ivi oricând o soluție care să revoluționeze…
    Orice teorie merită a fi susținută,chiar cu riscul neobținerii rezultatului scontat.
    Multe descoperiri au fost făcute cu repetări,insuccese,din întâmplare…(betonul armat a fost descoperit de un…grădinar!-care a observat cum țin rădăcinile unei plante, pământul
    scos din ghiveci,asemenea armăturii de sârmă folosite astăzi,Așa a fost posibilă execuția podurilor, plafoanelor,etc. de mari dimensiuni)Scuze pentru divagație…