HomeCultural

Umoristul Ștefan Cazimir, după 50 de ani la Roman

Profesorul Ștefan Cazimir (foto) a conferențiat la Roman pe tema „Caragiale – pedagog și geometru”. Evenimentul a fost dublat de lansarea revistei „Trei paie la doi măgari”, care critică moravurile și umorul de proastă calitate.

 

Societatea Culturală „Clepsidra” a organizat vineri, 27 aprilie, în incinta Complexului „Royal” din Roman, conferința clepsidrică intitulată „Caragiale – pedagog și geometru”, care l-a avut ca invitat pe profesorul universitar doctor Ștefan Cazimir. La eveniment au participat primarul municipiului Roman, profesorul Laurențiu Dan Leoreanu, oameni politici, oameni de cultură din județ, un public dornic să-l vadă pe cunoscutul umorist Ștefan Cazimir.
Pe profesorul Ștefan Cazimir îl cunosc personal. Este o persoană activă, conferențiază în țară și, de aceea, a făcut această deplasare fără un efort deosebit. S-a simțit foarte bine la Roman și, în calitate de gazde, i-am arătat prețuirea și recunoștința pentru generozitatea de a-l avea alături de noi chiar și numai pentru cîteva ore„, a precizat preotul Cornel Paiu, președintele Asociației Culturale „Clepsidra” din Roman.

Din partea primarului Leoreanu, invitatul a primit însemnele orașului și o diplomă de excelență, apoi titlul de memebru de onoare din partea Societății Culturale „Clepsidra”.

Profesorul Cazimir a văzut lumina zilei la Iași, în anul 1932. Cursurile primare și gimnaziale le-a urmat la Școala israelito-română din Piatra-Neamț, iar clasa I de liceu la Liceul Teoretic Evreiesc, apoi la cel de stat din același oraș. Între 1951 și 1955, a urmat și absolvit Facultatea de limba și literatura română a Universității București. Deși copilăria și adolescența le-a petrecut la Piatra-Neamț, orașul Roman nu îi este străin. „A venit la Roman după mai bine de 50 de ani. A cunoscut bine orașul pentru că avea cîteva rude în oraș la care venea cu părinții. Pe tot parcursul conferinței «Caragiale – pedagog și geometru», profesorul Cazimir a vorbit pe același ton sobru cu accente ironice, așa cum îl știm cu toții din emisiunile tv sau din intervențiile din Parlamentul României, unde a fost deputat din partea Partidului Liber Schimbist, pe care l-a înființat după 1990„, a spus preotul Paiu, unul dintre organizatorii evenimentului.

 

„Trei paie la doi măgari”, o nouă revistă culturală

 

În cadrul aceluiași eveniment, preotul Cornel Paiu, președintele Asociației Culturale „Clepsidra”, a lansat o nouă revistă culturală, intitulată „Trei paie la doi măgari” (foto). Titlul revistei este explicat chiar de autorul acesteia: „«La doi măgari» face referire la cele două blocuri construite în anii 1968, în perimetrul străzilor Republicii și Florilor, mult mai înalte decît celelalte construcții existente, botezate, așadar, astfel, cu mult simț ironic de locuitorii cetății mușatine, citadini sau nu. Încercăm, în acest fel, să valorizăm cultural acest spațiu, numit astfel de locuitorii de aici, onorîndu-le spiritul viu și făcînd cunoscut la nivel național spiritul locului, de ieri, de azi și de mîine„, a precizat preotul Cornel Paiu.

Paginile revistei cuprind articole de fond, epigrame, caricaturi, pamflete și umor de bună calitate în care vor fi șfichiuite, amendate și criticate moravurile, cu intenția de a corecta și a educa. „Revista este dedicată tuturor creatorilor din domeniul satirei si umorului, marilor maeștri ai condeiului și penelului, marilor artiști ai scenei de ieri – Toma Caragiu, Amza Pelea, Dem Rădulescu, Grigore Vasiliu Birlic –  și de azi, care au conștiința că prin creația și arta lor educă și reeducă„, a declarat preotul Paiu.

Care sînt paiele? Care sînt măgarii? Greu de răspuns! „Etnograful Irina Nicolau, directoarea Muzeului Țăranului Român din București, compara poporul român ca întreg, cu un măgar, tocmai datorită asemănării de comportament. Îmi place această asemănare și înclin să-i dau dreptate reputatei noastre etnografe, deoarece comportamentul nevinovatei dobitoace este plin de toleranță, ascultare, supușenie, dar și de îndărătnicie„, a mai spus poetul și publicistul Cornel Paiu.
Revista va avea apariție trimestrială. Fiecare număr va fi dedicat unei personalități marcante, model demn de urmat.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Paiu din gura Magarului 13 ani ago

    Activistul cultural in sutana de popa ar face bine sa se ocupe de enoriasii din parohie si de starea lor materiala si spirituala nu de paiele din staulul bietelor animale (Poate PROTECTIA ANIMALELOR se sesizeaza contra acestui afront adus lui Equus africanus asinus) si de BILCIURILE ASA ZIS CULTURALE cu PERSONALITATI, regizate cu FONDURI publice dar cu bilet de intrare pentru participanti??? organizate NUMAI pentru protipendada romascana in localuri de lux si in scopuri clare de profit material nicidecum de a permite accesul la cultura al cetatenilor !!!! Cei de la AFCN au cunostinta de aceasta???