HomeRoman

Ucenicia în hoție începe de la o vîrstă fragedă

* cinci puști au fost prinși de polițiști, după ce minorii au furat diverse bunuri de la mai multe persoane * aceștia nu vor răspunde penal, fiindcă au sub 14 ani *
Copiii care sînt trimiși la furat de mici reprezintă o realitate actuală ce nu poate fi ignorată. În fiecare lună, această nouă generație de hoți face victime, activitatea infracțională fiind încurajată de o legislație cu destule carențe, care nu prevede metode de (re)educare pentru acești copii.

 

În luna august, polițiștii Biroului de Investigații Criminale Roman au continuat cercetările în mai multe reclamații de furt și tîlhărie și au identificat suspecții ca fiind cinci minori, cu vîrstele cuprinse între 11 si 13 ani, toți din municipiul Roman. Trei dintre fapte au avut loc într-o singură zi, la doar cîteva ore distanță.

În data de 5 august, în jurul orei 12.30, S.C., de 13 ani, C.C., de 11 ani, și G.D., de 11 ani, au smuls poșeta din mîna unei femei. În geantă era un telefon mobil și suma de 200 lei. În aceeași zi, în jurul orei 19.40, S.I., de 12 ani, S.C. și C.C., profitînd de neatenția părții vătămate, au sustras de lîngă aceasta un portofel în care se găseau un telefon mobil și cheile de la apartament. Victima stătea pe bancă în fața blocului. În jurul orei 23.45, S.C., C.C. și S. I., profitînd de neatenția părții vătămate, i-au  sustras geanta în care se găseau 80 de lei, două telefoane mobile, două carduri și cartea de identitate.

În ziua de 10 august, în jurul orei 11.30, după ce o femeie a iesit din biserică și traversa o stradă din municipiul Roman, S.C., de 13 ani, C.N., de 13 ani, și C.C., de 11 ani, toți din municipiul Roman, au ajuns-o din urmă și i-au smuls poșeta din mînă, sustrăgînd din ea suma de 200 de lei și cheile de la apartament.

Din fericire, în toate aceste situații, prejudiciul a fost recuperat. Există, însă, numeroase cazuri de furturi în care paguba nu poate fi restituită părților vătămate, iar autorii, deși sînt găsiți de polițiști, nu pot fi trași la răspundere, întrucît un copil răspunde penal pentru faptele sale după ce împlinește 14 ani. Părinții, care sînt responsabili pentru educația copiilor, pot fi amendați sau, cel mai rău, decăzuți din drepturile părintești. Amenzile, cel mai probabil, nu vor fi plătite niciodată, părinții acestor copiii fiind ei înșiși persoane cu un cazier bogat, iar decăderea din drepturile părintești nu i-ar afecta prea mult pe cei care îi învață pe copii cum să devină hoți pricepuți.

Singurul lucru pe care îl pot face acum polițiștii este de a documenta întreaga activitate infracțională a suspecților.

Comentarii

WORDPRESS: 2
 • Costache 10 ani ago

  Din pacate,aceste evenimente nu sunt singulare !Merg in mun.Roman destul de des si de fiecare data sunt surprins neplacut, de imaginea orasului stricata de acesti romi !Nu spun o noutate,stiu asta !Am vazut ca in oras exista si politie locala,dotata cu masini de patrulare !In ce priveste activitatea politistilor,sunt de felicitat,ca reusesc sa descopere autorii acestor furturi !Baza de date a politiei,experienta politistilor mai vechi si entuziasmul tinerilor politisti,vor contribui la limitarea acestui fenomen !Mai sunt multe de facut si sper ca viitorul sa ne ofere un trai civilizat,fara griji in aceasta privinta !Doamne ajuta !

 • romascan 10 ani ago

  Sunt minori dar nu au parinti? S-au schimbat legile?
  Daca se intrunesc conditiile: plangere la politie, paguba inregistrata (geam spart, etc), parintii sunt cei care ii trimit la furat si nu raspund penal?
  Am devenit minoritate?
  Treziti-va romascani! ei traiesc in lumea lor salbatica si cunosc doar frica.