Prima paginăNeamt

Turism administrativ pe banii primăriei

Dimensiune text

Cei mai mulți dintre primarii comunelor alocă fonduri din bugetul local pentru cursuri de perfecționare. Pentru alții, fiecare angajat se poate autoperfecționa fără a implica resursele financiare ale instituției.

 

Legislația stufoasă din administrația publică și ritmul modificărilor acesteia îi determină pe angajații primăriei – funcționari publici și personal contractual – să se pună la curent cu noutățile. Participarea lor la cursuri de formare și perfecționare profesională presupune o cheltuială serioasă suportată din bugetul local.
Conducerile administrațiilor publice locale spun, în unanimitate, că îmbunățirea competenței profesionale a tuturor angajaților este necesară și trebuie să fie continuă. Unii cred că este de datoria administrației publice locale să-și instruiască angajații, alții nu îmbrățișează ideea că această cheltuială trebuie susținută din bugetul local. O altă categorie de primari, mai pragmatici, consideră că, în era internetului, angajații pot studia singuri legislația, iar banii care s-ar aloca pentru aceste cursuri ar putea fi redistribuiți spre alte domenii de interes pentru comunitate.
O săptămînă de cursuri costă între 1.500 și 2.000 lei, cît taxa la facultate pe un an. Dacă sînt organizate vara, angajații din administrație prezenți la cursuri în stațiunile de pe litoral îmbină orele de teorie cu momentele de relaxare.

 

Forțați de primarul Prichici să meargă la cursuri

 

Deși administrația publică locală din comuna Ion Creangă a alocat, în acest an, 20.000 lei pentru cursurile de perfecționare destinate angajaților, aceștia refuză să meargă la cursuri. „Este o obligație a primăriei să-și instruiască angajații. Cursurile sînt binevenite, au un caracter aplicativ, iar cei care le fac se întorc cu foarte multe noutăți. De regulă, angajații de la noi merg la cursuri împinși de la spate„, spune Petru Prichici, primarul comunei Ion Creangă.

În aceste condiții, primarul Prichici abia a reușit să convingă unul dintre funcționari să plece o săptămînă la perfecționare. „Nu vor să se ducă la cursuri, deoarece, pe lîngă costurile cursului, plătit de primărie, cursantul mai trebuie să scoată bani din buzunar pentru cheltuieli suplimentare pe perioada șederii la curs„, explică primarul Prichici. Acesta regretă că Prefectura nu mai organizează, așa cum se întîmpla cu cîțiva ani în urmă, instruirea lunară și gratuită a primarilor privind noutățile din legislație.

Funcționarul trimis de primar la cursuri de achiziții publice din stațiunea Jupiter are la dispoziție o săptămînă pentru a se pune la punct cu întregul ansamblu de procese pe care le presupune domeniul pentru care se perfecționează.

 

Autoperfecționare pentru angajații din Primăria Boghicea

 

Primarul comunei Boghicea, profesorul Eugen Mihai, nu a alocat fonduri la bugetul local pentru cursuri de perfecționare. Obișnuit să se perfecționeze continuu din vremea cînd se afla la catedră, primarul Eugen Mihai recunoaște importanța îmbunătățirii abilităților profesionale în orice domeniu, dar crede că fiecare angajat o poate face fără a implica resursele financiare ale administrației. „Primim  permanent oferte pentru cursuri de perfecționare, dar costul unui curs este o cheltuială prea mare pentru bugetul unei comune nou-înființate. Angajații au acces la internet, unii nu doar la locul de muncă, chiar și acasă. În aceste condiții, ei pot fi la curent cu tot ce apare nou în domeniul în care lucrează„, a precizat Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

 

Primarul din Bozieni, campion la cursuri de perfecționare

 

Primarul comunei Bozieni, Doinel Grumezescu, s-a întors, în aceste zile, de la un curs de perfecționare pentru taxe și impozite desfășurat în stațiunea Venus. Primarul Grumezescu a adunat în CV peste 50 de cursuri de perfecționare. „Cursul la care am fost a costat 1.500 lei. De regulă, merg numai la acele cursuri care mă interesează. În fiecare an alocăm bani pentru cursuri de perfecționare. Interesul angajaților pentru aceste perfecționări este mare. Sînt solicitări din partea lor, în fiecare an, pentru diverse cursuri. Anul acesta vom cheltui aproape 10.000 de lei pentru pregătirea profesională a anagajaților„, a precizat Doinel Grumezescu, primarul comunei Bozieni.

Deși cursurile au ocupat cea mai mare parte a timpului primarului, acesta putut să se destindă la mare după o perioadă de încordare din perioada alegerilor locale și a referendumului.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0