HomeSanatate

Tuberculoza face zeci de victime în zona Roman

În primele opt luni ale anului, în zona Roman s-au înregistrat cele mai multe cazuri de TBC din judeţ.

În Roman şi localităţile din împrejurimi au fost depistate cele mai multe cazuri de tuberculoză din întregul judeţ, în primele opt luni ale anului. Este vorba despre 88 de cazuri noi, dintre care trei la copii cu vârste până în 14 ani. În total, la nivel de judeţ s-au înregistrat 222 de cazuri de TBC.

Depistarea tuberculozei se poate face activ şi pasiv. La o tuse persistentă, de mai mult de trei săptămâni, trebuie făcute un consult la medicul pneumolog şi o radiografie pulmonară. La copii se poate face depistarea prin testul la tuberculină, metoda cea mai la îndemână. Anul trecut, au apărut testări imunoglobulinice, iar la cazurile de TBC se determină imunoglobulinele M şi G din sânge.

Fruntaşă este, din păcate, zona Roman, şi la numărul cazurilor noi de sifilis. Din ianuarie şi până în august au fost descoperite nouă cazuri noi, din cele 20 la nivelul întregului judeţ.

Există şi un capitol la care zona Roman este pe locul I în judeţ, dar de această dată într-un top de toată mândria. Este vorba despre natalitate. În primele opt luni, în zona Roman s-au născut 997 de copii, în vreme ce în zona Piatra Neamţ au fost aduşi pe lume 767 de prunci. În total, în acest an, la nivel de judeţ, 2.848 de copii au venit pe lume până la sfârşitul lunii trecute.

Comentarii

WORDPRESS: 0