Prima paginăSlide news

Tromboembolismul pulmonar

Tromboembolismul pulmonar

Dimensiune text

Dr. Dan Iliescu, medic primar Cardiologie, Arcadia

Tromboembolismul este o afecțiune gravă, potențial letală. Dacă diagnosticul nu este pus la timp atunci pacienții nu pot beneficia de un tratament adecvat.

În venele profunde ale membrului inferior se pot forma cheaguri de sânge, din cauza imobilizării prelungite la pat, în cazurile în care pacientul a suferit un infarct miocardic sau un accident vascular, în urma diverselor intervenții chirurgicale sau ortopedice, ori în urma unor călătorii lungi cu trenul sau avionul.

Trombii se formează în vene, la nivelul membrelor inferioare, dar și în alte teritorii ale corpului. Pot să rămână pe loc și atunci există doar simptomatologia locală, dar în foarte multe situații pot migra prin torentul sangvin până la nivelul cordului, iar de aici la nivelul plămânului. Așa apare așa numita embolie pulmonară.

Embolia pulmonară in situ se caracterizează prin apariția unor cheaguri formați direct în plămâni, în cazul neoplaziilor, de exemplu.

Această afecțiune este subdiagnosticată, de aceea trebuie cunoscute simptomele și cum poate fi prevenită și apoi tratată.

Edem unilateral – umflarea unui singur picior. În clipa în care există o diferență de diametru între cele două membre inferioare este necesară prezentarea la medicul de specialitate. Cu atât mai mult dacă este însoțită de durere sau impotență funcțională sau dacă pacientul are dificultăți în a călca cu piciorul respectiv. Medicul este cel care hotărăște dacă umflarea unui picior este dintr-o cauză banală, un traumatism, sau, din contră, există suspiciuni de embolie pulmonară și atunci pacientul trebuie adresat mai departe medicilor specializați în diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni.

Dacă ne referim direct la plămân, aici este o triadă clasică de diagnostic, așa numita hemoptizie, spute roșii cu sânge, junghiul toracic și de asemenea, dispneea sau sufocarea brusc instalate. Dacă apar aceste simptome atunci acestea trebuie să determine de îndată prezentarea la medicul specialist. Din nou poate fi vorba de o afecțiune banală, dar de multe ori este vorba de acest diagnostic de tromboembolism pulmonar, ce necesită spitalizare și un tratament adecvat.

Pentru ca medicul să ofere un diagnostic corect al tromboembolismului pulmonar este necesară stabilirea factorilor de risc cu care se prezintă pacientul. Totodată, se vor exclude și alte cauze ce pot genera simptome, iar realizarea unui diagnostic diferențial cu sindroamele coronariene ischemice acute, pericardită acută, tulburări de anxietate, edem pulmonar, insuficiență cardiacă congestivă sunt obligatorii. Prin ecografia Doppler, se pot identifica la nivelul membrelor inferioare astfel de trombi. Se poate realiza și o fleblografie, examenul computer tomografic toracic cu substanță de contrast sau ecocardiografie. Spitalizarea este obligatorie atunci când apar semne în urma ecocardiografiei. Durata tratamentului depinde de fiecare caz în parte.

Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0