HomeRuralReligie

Troiță în satul Izvor construită de un localnic

Troiţa a fost construită de Neculai Lungu, un om cu suflet mare şi cu frica lui Dumnezeu.

troita 2În satul Izvor, din comuna Ion Creangă, a fost construită o troiţă închinată „Înălţării Domnului” şi „Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana”. Slujba de sfinţire a fost oficiată duminică, 17 mai, de preot doctor Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, înconjurat de un sobor de preoţi. La eveniment au participat reprezentanţii administraţiei publice locale şi săteni. Printre aceştia, Neculai Lungu, ctitorul principal al acestui simbol al credinţei. „Treceam cu vaca la cireadă pe lângă un loc aflat în marginea şoselei şi parcă cineva îmi spunea: «Aici trebuie să se facă o troiţă». I-am spus preotului satului, Cătălin Andrei, despre intenţia mea de a ridica o troiţă. Am făcut o schiţă şi câteva calcule şi m-am dus la primarul comunei, pentru a primi aprobările necesare, terenul fiind în proprietate publică”, explică Neculai Lungu.

Primarul Petrică Prichici a salutat iniţiativa lui Neculai Lungu şi a dat undă verde lucrării. „Este una dintre cele mai frumoase troiţe din Arhiepiscopie”, a spus primarul comunei Ion Creangă, prezent la eveniment.

În demersul său, Neculai a fost ajutat de rude, dar şi de localnici, din momentul în care aceştia au văzut că troiţa prinde contur. „Am fost surprins să văd că oamenii reacţionează. Un tânăr din sat, de exemplu, a contribuit cu 1.000 de euro pentru finalizarea lucrărilor”, a spus ctitorul troiţei.

Neculai Lungu are 67 de ani. A muncit toată viaţa pe şantiere de construcţii din ţară şi din străinătate. „Muncesc în construcţii de la vârsta de 18 ani. Înainte de 1990 am lucrat în Libia şi Irak, iar după Revoluţie, în Israel, Italia şi Grecia”, a spus pensionarul.

troita 3Activitatea pe şantier, câte 10 – 14 ore pe zi, în arşiţa soarelui, nu a fost un obstacol de netrecut pentru Neculai. Omul spune că a rezistat condiţiilor grele de muncă de pe şantier, departe de familie, ajutat de legătura specială pe care o are cu Dumnezeu. A vizitat locurile sfinte ale ţărilor pe unde a muncit pentru a mulţumi Celui de Sus pentru tot ce i-a dat. „Sunt un om împlinit. Am două fete şi doi nepoţi de care sunt tare mândru. Nu mai am nevoie de nimic altceva”, a spus pensionarul.

„Numărul foarte mare de cruci şi de troiţe care umplu drumurile satelor noastre vădesc cinstirea deosebită pe care a acordat-o mereu ţăranul român principalului semn creştin”, a spus Dragoş Alexandru Munteanu, protopop de Roman, la sfinţirea troiţei.

La finalul slujbei, preotul Munteanu a oferit din partea ÎPS Ioachim, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, diplome de vrednicie ctitorilor acestui simbol al credinţei strămoşeşti.

Comentarii

WORDPRESS: 0