HomeActualitateRoman

Triplă sărbătoare la Muzeul de Istorie

Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, profesori și romașcani au marcat tripla semnificație a zilei de 9 mai.

Muzeul de Istorie a organizat, pe 9 mai, colocviul ”Ziua Independenței de stat a României, Ziua Victoriei, Ziua Europei”, în colaborare cu Asociația pentru Antropologie Urbană, filiala Roman, Consiliul Județean Neamț și Complexul Muzeal Județean Neamț.

La eveniment au participat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman, profesori și romașcani care au vrut să marcheze tripla semnificație a zilei de 9 mai.

muzeu 2”9 mai este o zi importantă pentru noi, românii. La 1877, Mihail Kogălniceanu spunea: «Suntem independenți, suntem o națiune de sine stătătoare». Atunci s-a pus temelia statului unitar modern. Dacă vorbim de 9 mai 1945, vorbim de înfrângerea fascismului. Știm că România a jucat un rol important, puțin recunoscut în istoria europeană și mondială. Poporul a suferit și a luptat pentru ca România să scape de acest flagel care a dus la unul dintre cele mai mari conflicte mondiale. La 9 mai 1950 are loc prima alianță economică între Franța și Germania, care venea după secole de conflicte între cele două națiuni. Aceasta a condus la o înțelegere, în 1951, la care s-a afiliat și Benelux, împreună cu Italia, formând această mare convenție economică pe cărbune și oțel, pentru ca, la 1957, să pună bazele Comunității Economice Europene”, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Profesor doctor Ovidiu Trifan, de la Școala de Artă ”Sergiu Celibidache”, a susținut comunicarea ”Valențe educative ale cântecului patriotic”. ”Cântecul patriotic este specific tuturor popoarelor lumii. La noi, cântecul patriotic se confundă cu dictatura comunistă. Rădăcinile a ceea ce numim noi cântec patriotic coboară până la incantațiile din cadrul ritualurilor magice oficiate în toate societățile arhaice, unde membrii colectivităților tribale își afirmau identitatea rememorând istoria neamului. Napoleon spunea că, pentru a crește moralul soldaților, un marș bun face cât o sută de tunuri. Dintre cântecele patriotice de la noi, un caz aparte îl reprezintă cântecul «Deșteaptă-te române!», cântec ce a însuflețit generații întregi, începând din 1948, apoi în războiul de independență, în primul și al doilea război mondial. A fost interzis între 1948 și 1980, apoi a fost reabilitat de Cenaclul «Flacăra», intonat de muncitorii de la Autocamioane Brașov, în timpul grevei din 1987, și interzis apoi, pentru ca, în 1990, să fie adoptat ca imn național”, a spus profesorul Ovidiu Trifan.

Muzeograf Iulia Butnariu a vorbit despre”Valorificarea patrimoniului muzeal prin activitățile cultural – științifice și educativ – instructive”, profesor Monica Pescaru, de la Colegiul Tehnic ”Petru Poni”, despre ”Colaborarea muzeu – școală în celebrarea marilor momente ale istoriei” și jurnalistul Vasile Danci  despre”Rolul mass-media în promovarea activităților culturale”.

Comentarii

WORDPRESS: 0