Trei patroni s-au ales cu dosar penal pentru muncă la negru

Dimensiune text

În luna iunie, 20 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Neamţ au verificat 297 angajatori, ocazie cu care s-au constatat 232 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă şi s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate.

Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 176 de sancţiuni contravenţionale, însumând 178.600 de lei.

În ceea ce priveşte relaţiile de muncă, au fost controlaţi 190 de agenţi economici. Cu prilejul controalelor au fost aplicate 60 sancţiuni contravenţionale, din care 18 amenzi, însumând 146.100 de lei, respectiv 42 de avertismente contravenţionale. De asemenea, au fost depistaţi 14 angajatori la care lucrau 33 persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 140.000 lei.

În cazul a trei angajatori, au fost identificate 19 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă patronii se fac vinovaţi de infracţiunea de muncă la negru. Au fost depistate, deasemeni, 62 de persoane pentru care angajatorii au înregistrat contractele individuale de muncă în registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic, cu încălcarea termenului prevăzut de lege (cel mai târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză), fiind dispuse 65 de măsuri pentru remedierea neconformităţilor şi, totodată, fiind aplicate 29 de avertismente contravenţionale şi trei amenzi, în valoare totală de 2.300 lei.


COMENTARII

WORDPRESS: 0