Trei arestări în dosarul privind obținerea ilegală de fonduri, cu un prejudiciu de peste 4 milioane de lei

HomeActualitate

Trei arestări în dosarul privind obținerea ilegală de fonduri, cu un prejudiciu de peste 4 milioane de lei

Miercuri, 25 octombrie, Tribunalul Neamț a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru trei persoane, inculpate într-un dosar privind constituire a unui grup infracţional organizat, obţinere ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave și tentativă de obţinere ilegală de fonduri.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț informează că are înregistrat un dosar penal în care se efectuează cercetări faţă de trei inculpaţi – persoane fizice, 24 de suspecţi – persoane fizice şi 26 de suspecţi – persoane juridice, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat (…), obţinere ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (…) și obţinere ilegală de fonduri, în forma tentativei, în formă continuată (…).

Conform procurorilor, din cercetări s-a reținut faptul că, începând cu anul 2020, inculpaţii S.Ș.D., R.A. şi N.A. au constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii ilegale de finanțări din fonduri publice, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 10 din 12.01.2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderii mici și mijlocii.

Anchetatorii arată că, începând cu luna ianuarie 2020, membrii grupării infracționale au procedat la preluarea a 23 de societăți comerciale care aveau încheiate deja acorduri de finanțare cu Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului, atât personal, cât şi prin intermediul unor persoane apropiate care au aderat la grupul infracțional organizat, dar şi prin atragerea unor persoane cu o condiție materială precară, de pe raza județului Neamț, persoane care au fost racolate de către inculpatul S.I. și care au aderat la grupul infracțional organizat.

„Ulterior, prin intermediul celor 23 societăți comerciale controlate de către liderii grupării infracționale au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovarea Exportului înscrisuri care atestau date false, inexacte sau incomplete, pentru a obține fondurile alocate conform prevederilor OUG nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, în acest fel fiind cauzat un prejudiciu total în sumă de 4.086.037,99 lei”, precizează Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț.

La data de 24 octombrie 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, au pus în aplicare 46 mandate de percheziție domiciliară, atât pe raza judeţului Neamţ, cât şi pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Constanţa, Dolj, Hunedoara, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiş, Mureş, Giurgiu, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti.

Mai multe persoane au fost conduse la sediile unităților de poliție pentru audieri, iar în urma administrării materialului probator a fost dispusă reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a trei dintre membrii grupării infracţionale.

Prin referatul din data de 25 octombrie, Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Neamţ, cu propunere de luare a măsurii arestării preventive a inculpaților S.S.D., R.A. şi S.I. pe o perioadă de 30 de zile. Prin încheierea pronunţată de Tribunalul Neamţ la data de 25 octombrie 2023, s-a dispus luarea măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de inculpații S.S.D., R.A. şi S.I.

„Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale, reținerea și arestarea preventivă reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități ce nu pot să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, mai precizează comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0