Prima paginăActualitateNeamt

„Trebuie depăşite orgoliile, să primeze doar interesul oamenilor”

Dimensiune text

Afirmaţia îi aparţine prefectului George Lazăr, cu referire la situaţia din Consiliul Judeţean. După cinci luni de activitate în cadrul Prefecturii, George Lazăr consideră că cele mai spinoase probleme cu care s-a confruntat sunt cele din domeniul fondului funciar, cele de la Consiliul Judeţean, dar și cele privind siguranţa publică.

După cinci luni de activitate ca prefect al judeţului, George Lazăr poate spune că aceasta este cea mai mare responsabilitate pe care a avut-o până acum, exceptând faptul că a devenit tată. Din fericire, mărturiseşte el, are noroc de o echipă bună, cu profesionişti „care au schimbat mulţi prefecţi”, o echipă unită şi cu multă experienţă,  care l-a învăţat ceea ce nu ştia sau l-a ajutat atunci când a fost cazul.

Primari cu dosare penale

Marea problemă a prefecturilor este legea fondului funciar, cetăţenii dorind să li se facă dreptate în litigii care au ca obiect de la un petic de pământ până la zeci de hectare. Munca specialiştilor din Prefectură este îngreunată, uneori, şi de secretarii primăriilor, care trimit oamenii la judeţ „ca să scape de ei”, sau de cetăţenii care se adresează Instituţiei Prefectului pentru că aceasta se bucură de o mai mare încredere în rândul populaţiei decât primarul sau secretarul, deşi problemele se pot rezolva pe plan local. Tocmai din dorinţa de a şti care este situaţia în tot judeţul, prefectul George Lazăr a trimis Corpul de control în mai toate primăriile. „Cel mai mare haos din punct de vedere legislativ l-am întâlnit la Girov. N-am mai întâlnit nicăieri în judeţ o situaţie similară, ceea ce face ca primarul de acolo să fie de nedescris. Ca drept dovadă, de curând, a primit o nouă decizie a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de abuz în serviciu, de conflict de interese. Sigur, nu este o decizie finală, ea poate fi atacată în instanţă, lucru pe care, probabil, primarul îl va face. Dar nu este la prima decizie a ANI, plus alte dosare pe care le are pe rolul instanţelor de judecată. E o întreagă harababură la Girov. Mai sunt şi alte primării în care am descoperit nereguli mai mici sau mai mari. Recent a fost Corpul de Control la Primăria Țibucani şi a descoperit şi acolo câteva aspecte care trebuie îndreptate. În general, în primăriile controlate, primarii şi secretarii au dat dovadă de înţelegere şi s-au pus la punct, ori în timpul controlului, ori imediat după control”, a spus prefectul George Lazăr.

Un alt exemplu de administraţie publică la care au fost găsite nereguli este Primăria Secuieni, acolo unde s-a făcut referat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman, pentru cercetarea unor fapte penale. Neregulile se referă la concesionarea unor terenuri, trecerea şi scoaterea unor terenuri din domeniul public în domeniul privat fără hotărâri de consiliu local, arendarea, închirierea sau concesionarea unor suprafeţe de terenuri fără aviz sau fără votul consilierilor locali, doar prin dispoziţie a primarului, doar prin contractare făcută direct de primar.

„Orgoliile să fie lăsate la o parte”

Prefectul George Lazăr consideră că situaţia nu este mai bună nici când vine vorba despre modul în care se desfăşoară lucrurile în Consiliul Judeţean Neamţ. De mai multe ori, legalitatea unor hotărâri ale legislativului judeţean sau dispoziţii ale preşedintelului Consiliului Judeţean Neamţ a trebuit decisă de juriştii din Prefectură, din cauza conflictelor politice.

„Trebuie depăşite anumite orgolii, fie că vorbim de orgolii personale sau de orgolii ale unor formaţiuni politice din Consiliul Judeţean. Când sunt de dezbătut subiecte precum organigrama  Consiliului Judeţean sau alte subiete de interes judeţean, atunci trebuie să primeze doar interesul oamenilor, interesul de aplicare şi de conformare cu legile care sunt în vigoare, iar orgoliile să fie lăsate la o parte. Sigur, aspectul politic la nivelul Consiliului Judeţean este important, fiindcă toţi consilierii judeţeni, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean, fac parte din grupuri politice şi, atunci, bineînţeles că fiecare vrea să promoveze ideile formaţiunii politice căreia îi aparţine, dar acest lucru se poate face atunci când vorbim de alte subiecte, nu de cele de interes judeţean”, este de părere prefectul Lazăr.

„Nu văd cu ochi buni indolenţa, neimplicarea şi lenea” prefect2

Subiectul săptămânii trecute a fost dictat de rezultatele raportului de activitate la şase al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ. Cu cel mai mare număr de infractori identificaţi şi prinşi, Poliţia Roman este „campioană” şi la numărul de infracţiuni contra patrimoniului. Din acest motiv, şeful Prefecturii a cerut oamenilor legii să ia măsuri. „Situaţia nu este una roză şi nici îmbucurătoare, în ceea ce priveşte rata criminalităţii, rata infracţionalităţii la nivelul judeţului Neamţ, iar dacă vorbim strict de Roman, nu e îmbucurătoare absolut deloc, din contră, e deranjantă. Avem o creştere a infracţionalităţii a tot ceea ce înseamnă acte cu violenţă –  şi-aici vorbim de tot ceea ce înseamnă loviri, infracţiuni de tîlhărie care se-ntâmplă ziua-n amiaza mare în municipiul nostru -, şi vorbim de infracţiuni contra patrimoniului, aşa cum sunt furturile din locuinţe şi din autoturisme. Am cerut luarea unor măsuri ferme şi imediate, pentru că ajungem să trăim în Roman într-un climat de nesiguranţă. Sunt foarte mulţi oameni în Roman care, în ultima perioadă, acuză că li s-au spart locuinţele, că li s-au spart maşinile, că au fost tâlhăriţi. Nu putem continua starea asta de pasivitate a Poliţiei. Poliţia trebuie să fie mult mai activă, să fie patrule pe stradă – dar chiar să fie patrule pe stradă -, să fie patrule mixte  Poliţie şi Jandarmerie. Agenţii care merg pe teren nu trebuie să se uite pe partea cealaltă a străzii când văd că se întâmplă ceva care nu e în regulă, să se facă, așa cum spune românul, că nu au văzut. Eu nu văd cu ochi buni indolenţa, neimplicarea şi lenea”, a declarat George Lazăr.

Acesta consideră că la Roman e o stare de frică ce capătă dimensiune colectivă. „Aud discuţii de genul: «Ție ţi-a spart casa? Dacă nu, săptămâna viitoare urmează să ţi se întâmple şi ţie». Sunt doctori, economişti, şefi de bancă, şi nu numai, cărora, la trei-patru dimineaţa li s-a spart locuinţa, deşi proprietarii erau în casă. Vă daţi seama ce poate ieşi de aici? Omul, de frică, îţi poate da cu ceva în cap şi ajungi la fapte extrem de grave. Dacă mergeţi pe centrul oraşului, din zona băncilor comerciale şi până în zona Tosca sunt grupuri-grupuri arhicunoscute poliţiştilor din Roman şi altor medii juridice. Nu poţi să faci zece paşi, că dai de un alt grup. Mă uit la domne şi domnişoare care merg pe stradă şi, când văd asemnea grupuri, efectiv o iau zece metri înapoi, până la trecerea de pietoni şi traversează pentru a evita să se întâlnească cu aceşti oameni, pentru că le este frică”, afirmă prefectul George Lazăr.

Când vine vorba despre eliminarea din sistem a angajaţilor neperformanţi, lucrurile nu mai sunt chiar atât de simple. Poliţiştii ineficienţi, care doar mimează că protejează cetăţenii, nu pot fi daţi afară foarte uşor, fiind apăraţi de legea funcţionarului public, dar şi de legile interne ale Ministerului Afacerilor Interne.

Un alt aspect care nemulţumeşte opinia publică se referă la poliţiştii cercetaţi pentru dieverse abateri sau încălcări ale legii. „Avem un poliţist prins şi cercetat pentru că şi-a dat tot concursul unor cetăţeni de etnie romă, spărgători, răufăcători, în a-i ajuta la rezolvarea unor dosare penale. Ori, despre ce discutăm atunci? Îi închidem pe oamenii certaţi cu legea pentru a scădea procentul de criminalitate sau, de fapt, ne dăm mâna cu ei şi profităm de anumite avantaje?”, se întreabă George Lazăr, prefectul judeţului Neamţ. Acesta respinge, de altfel, faptul că hoţul era informator. „Avocatul îşi face datoria lui în instanţă, pentru a-şi ajuta clientul. Dar, în cazul de faţă, ceea ce spune avocatul e una, iar probele din dosar spun cu totul alta şi reiese că poliţistul îşi dăduse mâna cu anumiţi infractori, pentru a-i scoate pe uşa din dos din faţa legiuitorului”, a afirmat George Lazăr.

Prefectul nu mai ştie ce înseamnă timpul liber

Lăsând la o parte problemele de serviciu, prefectul recunoaşte că, în ultima vreme, i s-a lărgit cercul de cunoştinţe şi amici, deşi aproape că nu mai ştie ce înseamnă timpul liber. „Sunt persoane care vor să intre, într-un fel sau altul, în cercul larg de cunoştinţe şi sunt mult mai prietenoase acum. Sunt amici de conjunctură, dar cercul de prieteni e unul restrâns. Însă, la diferite ocazii, numărul celor care mă sună sau îmi solicită diverse lucruri este mai mare”, mai spune prefectul George Lazăr.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • geo 8 ani

    Este de neconceput ca in Roman pe strazile Sucidava si Miron Costin , sa intalnesti pe carosabil carute, mormane cu materiale de constructie, pe trotuare expuse la vanzare materiale reciclabile ,caramizi vechi, iar in preajma grupuri de suspecti care-ti stau in cale si nu te lasa sa treci,impingandu-ti in fata cate un plod ca sa opresti si deodata te trezesti inconjurat de aceiasi indivizi zilnic.De asemenea joaca fotbal improvizand porti din diferite obiecte.Aceleasi fenomene le intalnesti si dupa bariera Cordun pe strada care duce spre fostul gostat,unde puradeii stau pe mijlocul strazii, care dezbracati,nespalati iar la porti pirandele tolonite stau la taclale.

  • Mihaela 8 ani

    George, daca si rezolvi, nu doar vb despre anomaliileRomanului, te ajut si eu. Daca doar arunci vorbe, pentru imagine, am sa te trag jos de tot. Te pup, pa, pa !

  • florin 8 ani

    Oh, da! …”interesul oamenilor”… Poate interesul oamenilor „nostri” !!