HomeSanatate

Tratamente stomatologice gratuite, doar la începutul lunii

Banii care îi sunt decontaţi lunar unui medic stomatolog din partea Casei de Asigurări de Sănătate abia dacă sunt suficienţi pentru a oferi servicii medicale la zece pacienţi.

83 de medici stomatologi din judeţul Neamţ au încheiat un contract de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ pentru anul 2015. Pentru următoarele trei luni, CAS Neamţ le va deconta acestora 501.000 lei, câte 167.000 de lei pentru fiecare lună, cu ajutorul cărora vor putea acorda servicii medicale gratuite unora dintre pacienţi. Din cei 83 de medici, 50 au cabinete în mediul urban şi 33 în mediul rural. În general, sumele primite ajung la maximum 2.150 de lei pe lună pentru un medic din mediul urban şi 3.225 de lei pe lună pentru unul care lucrează în mediul rural.

Potrivit unui medic stomatolog care are încheiat un contract cu CAS Neamţ pentru un cabinet stomatologic din mediul rural, cei aproximativ 2.000 de lei care îi sunt decontaţi lunar sunt suficienţi pentru a acorda servicii medicale pentru cel mult zece pacienţi. În contractul încheiat cu CAS, costul unei proteze mobile este de 780 de lei, din care sunt decontaţi medicului 60%. Integral sunt decontate costurile unei plombe, respectiv 90 de lei, şi ale unei consultaţii – 30 de lei. Dacă vin, la începutul unei luni, doi pacienţi care au nevoie de proteză şi cinci- şase copii care au nevoie de o plombă, plafonul se termină imediat.

Pe principiul „primul venit, primul servit”, pacienţii care au nevoie de un tratament stomatologic la început de lună, atunci când se fac alocările de fonduri, au şanse mai mari să nu plătească serviciul medical, dacă se încadrează în condiţiile impuse de CAS Neamţ. Cei care se adresează cabinetului stomatologic spre sfârşitul de lună, atunci când fondurile sunt terminate, se pot înscrie pe o listă de aşteptare şi pot reveni luna următoare sau, dacă nu pot aştepta până atunci, vor beneficia de servicii contracost.

Tratamentul stomatologic se acordă gratuit pentru copii, pentru beneficiarii legilor speciale, pentru veterani şi revoluţionari.

Comentarii

WORDPRESS: 0