HomeSanatate

Tratamente în străinătate pe baza unui dosar medical complet

Pacienţi cu tumoră craniană sau grave afecţiuni cardiace nu au putut beneficia de tratament în străinătate, anul trecut, deoarece dosarele prin care cereau sprijinul autorităţilor sanitare nu conţineau toate documentele necesare.

Trei locuitori din judeţul Neamţ au solicitat, anul trecut, sprijin financiar Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, pentru a se trata în străinătate. Niciunul dintre dosare nu a fost aprobat, astfel că alocarea bugetară, din anul 2014, a DSP Neamţ, pentru tratamente în străinătate a fost zero, din cauza faptului că solicitanţilor le lipseau documente esenţiale de la dosar.

Un pacient a fost refuzat din start, fără a i se mai cere alt fel de documente, fiindcă cerea să se trateze în Italia de hepatită virală tip C. Având în vedere că o condiţie esenţială pentru a se aproba dosarele de tratament în străinătate este ca medicii din România să nu poată trata acea afecţiune, dosarul acestui pacient a fost respins încă de la început.

O altă persoană a cerut sprijin deoarece avea o tumoră craniană, la osul temporal stâng. Dosarul său nu era complet, astfel că a rămas în arhivele DSP Neamţ, până când pacientul va aduce toate documentele.

Cel de-al treilea solicitant avea mai multe afecţiuni asociate, în special cardiace. Suferea de sindromul Eisenmenger (o malformaţie congenitală a inimii, numită şi „boala albastră”), insuficienţă mitrală de grad I, insuficienţă cardiacă, stenoză şi alte afecţiuni, însă îi lipsea de la dosar referatul întocmit într-o clinică universitară din România, prin care se făcea analiza afecţiunilor şi recomandarea de a se trata în străinătate, deoarece vindecare nu este posibilă în clinicile din România.

„Dosarele au stagnat şi au rămas la noi, fiindcă erau incomplete. Criteriile pe baza cărora se acordă tratament în străinătate sunt foarte clare şi nu se poate face nicio excepţie”, a precizat medicul Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al DSP Neamţ.

Documente necesare pentru dosarul de tratament în străinătate

Conform prevederilor ordinului ministrului Sănătăţii nr. 50/23.01.2004, privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament în străinătate, iniţierea de către DSP Neamţ a procedurii de obţinere a aprobării pentru efectuarea tratamentului medical în străinătate se face numai după ce pacientul a parcurs şi epuizat toate nivelele de asistenţă medicală din ţară şi există recomandarea medicului specialist de ultim nivel că pacientul are nevoie de un tratament care nu poate fi efectuat în România.

Dosarele sunt considerate complete atunci când conţin toate documentele. Acestea sunt: cerere din partea bolnavului sau aparţinătorului (depusă la DSP Neamţ), documentele medicale ale bolnavului (copie de pe fişa pacientului, bilet de ieşire din spital, analize), depuse de către medicul de familie, de un aparţinător, de un reprezentant legal sau de către bolnav la DSP Neamţ; procesul verbal pentru trimitere la tratament medical în străinătate, completat de comisia  de specialitate teritorială (judeţul Neamţ este arondat comisiilor teritoriale din Iaşi ), propunerile comisiei teritoriale de specialitate, cuprinzând cel puţin trei clinici unde bolnavul poate efectua tratamentul recomandat, furnizând şi datele de contact ale acestora: adresa, telefon, fax; corespondenţa cu clinica din străinătate (care se efectuează la nivelul DSP), în care să se precizeze: acceptul clinicii, costul estimativ al tratamentului, modalitatea de plată, numărul de cont al clinicii, declaraţia pacientului că este informat asupra procedurilor medicale şi a riscurilor ce pot apărea şi adresa de înaintare a DSP Neamţ către Ministerul Sănătăţii, în vederea aprobării finanţării tratamentului.

Comentarii

WORDPRESS: 0