HomeSanatate

Tratament de 156.000 de lei pe lună

CAS Neamţ decontează unui pacient, care suferă de boala Gaucher, un tratament în valoare de aproximativ 156.000 de lei pe lună.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ este ultima speranţă pentru mulţi dintre pacienţii cu boli grave din judeţ. Cei mai mulţi nu îşi permit să îşi achiziţioneze singuri tratamentul necesar, aşa că, fără ajutor din partea autorităţilor, cel mai probabil, lupta lor cu boala ar fi mult mai grea. O condiţie obligatorie pentru ca unui bolnav să i se deconteze tratamentul de către CAS Neamţ este ca acesta să deţină asigurare medicală.

Cel mai scump tratament pe care îl decontează, în prezent, CAS Neamţ, este pentru un pacient care suferă de boala Gaucher. Nu mai puţin de 156.000 de lei pe lună costă tratamentul acestui bolnav. În tot judeţul sunt trei persoane care suferă de această boală rară, iar la nivel naţional, numărul celor care au acelaşi diagnostic nu depăşeşte 60.

Boala Gaucher este o boală genetică rară, care apare atunci când anumite lipide se acumulează în mod excesiv la nivelul ficatului, splinei, măduvei osoase şi, mai rar, al creierului. Această acumulare de ţesut adipos interferează cu funcţionarea normală a organelor şi poate determina mărirea în volum a organului şi dureri osoase. Pacienţii cu boala Gaucher au o scădere semnificativă a calităţii vieţii, abilităţile sociale şi fizice putând fi grav afectate. În absenţa tratamentului, boala prezintă consecinţe patologice ireversibile.

Celor trei nemţeni care suferă de boala Gaucher li se decontează, lunar, peste 300.000 de lei.

Foarte scumpe sunt şi tratamentele pacienţilor oncologici. Într-o singură lună, CAS Neamţ decontează până la 45.000 de lei pentru medicamentele unui bolnav de cancer.

Comentarii

WORDPRESS: 0