Prima paginăCulturalTimp liber

Transpersonal şi halucinant – arta holotropică s-a născut lângă Roman

Dimensiune text

Edi Apostu

Edi Apostu

Artistul Edi Apostu şi-a petrecut copilăria la câţiva kilometri de Roman. Din 2005 a lansat şi promovat un curent artistic novator.

Edi Apostu este iniţiatorul artei holotropice, fiind, aşa cum declară artistul, „rezultată în urma unor experienţe transpersonale şi care poate transpune privitorul în stări de supraconştiinţă”. Holotropic Art® este marcă înregistrată la OSIM sub nr. 009029992 / 27.09.2010, are web site şi se promovează prin supra titlul „transpersonal şi halucinant”. „Toată creaţia mea artistică, fie că este vorba de pictură, grafică sau poezie, este plină de simboluri şi arhetipuri universale. Chiar dacă cele mai multe lucrări ale mele sunt abstracte, ele transmit mesaje subtile şi au ca sursă de inspiraţie Sursa Universală, de unde provine Informaţia, Informaţie ce se materializează în planul fizic în creaţiile mele”, declară Edi Apostu.

”Holotropic Art Metal” - sesiune de lucru cu Costel Radu

”Holotropic Art Metal” – sesiune de lucru cu Costel Radu

Lucrările sale au fost expuse în Galeriile Dana din Iaşi, în expoziţiile anuale internaţionale la care au expus adepţi ai noului concept din Franţa, Elveţia, Africa de Sud, Nigeria, Indonezia, India şi Statele Unite ale Americii. Legătura artistului cu Romanul este misterios prezentată: „Fiind un adept al concepţiilor spirituale zen/budiste, de regulă nu prea «îmi amintesc» trecutul, mereu încerc să trăiesc în prezent, fără a mă lăsa influenţat de amintiri sau de necunoaşterea viitorului. Părinţii m-au «exilat» la bunicii mei, «undeva la ţară», în judeţul Neamţ, încă de la şase luni. Acolo, la câţiva kilometri de Roman, am făcut şi clasa I şi unde, în timp ce, întins pe pajişte, priveam cerul nesfârşit, «meditam» la infinitatea universului, la Divinitate şi încercam să găsesc răspunsuri la «întrebări existenţiale». Această «deschidere» spre spiritualitate şi cunoaştere a «absolutului» m-a ghidat mereu şi m-a determinat ca în 2005 să introduc în artă conceptul de «artă holotropică», care are la bază «informaţii» din budism, zen, înţelepciunea chineză şi indiană, psihologia transpersonală şi ideea de «self-discovery» (auto-analiză, dezvoltare personală). Termenul «holotropic» provine din grecescul «holos» – întreg şi «trepein» – mişcarea înspre… şi se traduce literar prin «mişcarea înspre întreg»”.

"Paradigma chinezească"

„Paradigma chinezească”

Pentru că îi plăcea „să mâzgălească”, părinţii l-au îndrumat spre Liceul de Artă „Octav Băncilă” încă din clasa a V-a. „La liceu îmi plăcea să colorez. Aş fi vrut să fiu chitarist rock, pilot de Formula 1, Jedi. Vise. SF. După terminatea liceului, a trebuit să urmez facultatea de Arte Plastice, nu concepeam să urmez altă cale. Mai târziu am făcut master şi doctorat în filosofie”, mărturiseşte Edi Apostu. Despre aspiraţii şi norme de viaţă, Edi Apostu are opinii ferme: „Nu fac lucrări la comandă, portrete, peisaje, flori, reproduceri. Arta holotropică este o artă originală fără influenţe sau elemente kitsch. Arta mea se vinde excelent atât în România, cât şi în Italia şi Franţa. M-am declarat iniţiatorul unui curent artistic în momentul când am finalizat conceptul. Din 2005, am început organizarea de simpozioane internaţionale, conferinţe ştiinţifice, colocvii, cu scopul promovării «artei holotropice». Nu mă interesează părerea altor artişti, sau profesori din facultate. În orice caz, până acum am primit doar feedback pozitiv, mai ales din străinătate, dar şi din România «medievală»”.

"Costana în visul meu holotropic"

„Costana în visul meu holotropic”

Partea materială a vieţii nu este secretă. „Se poate trăi decent din orice meserie. Nu în România, desigur”, crede Apostu. Secretele creaţiei sunt devoalate cu sinceritate. „Muzica holotropică creează, de exemplu, cadrul propice pentru meditaţie, cea care precede procesul creativ, dar influenţează şi abordarea autorului. Muzica heavy-metal este una din preocupările mele importante. Formaţiile mele preferate sunt Manowar, Iron Maiden, AC/DC”, mărturiseşte artistul. Idealismul său e explicit şi contradictoriu. „Aş schimba mentalitatea din întreaga lume. Aş crea o lume, care acum este o utopie, în care oamenii să fie umani, toleranţi, inteligenţi, înţelepţi, modeşti, sufletişti. Aş crea o planetă de iluminaţi spiritual în care să existe un echilibru perfect pe toate nivelurile existenţiale. Aş genera pentru pământeni un upgrade de conştiinţă la nivelul fiinţelor din Nirvana. Îmi place totul aşa cum este. Nu vreau să schimb nimic. Orice am face, totul are un curs determinat de karma. Noi putem să acceptăm sau nu «realitatea». Putem să o şi schimbăm, dar nu vom şti niciodată ce am schimbat cu adevărat prin propria voinţă şi ce a fost predestinare divină”, susţine Edi Apostu.

"Spirala de timp. Cheia Fa"

„Spirala de timp. Cheia Fa”

„Înţeleptul e fericit chiar şi în iad, pe când prostul e nefericit chiar şi în paradis”

Crezul artistic este o declaraţie de credinţă: „Consider că arta este cea mai fascinantă manifestare a Spiritului Divin creator în planul terestru şi că face legătura dintre condiţia umană limitat-efemeră şi cea Divină infinit-eternă. Când mă apuc de lucru la o pictură sau la o grafică, pun pe masa de lucru suportul (pânza, coala de hârtie), iau creionul sau Rotringul cu tuş în mână şi, fără a mă gândi la nimic, făcând abstracţie de tot ce mă înconjoară, încep să trasez linii, forme. Niciodată nu îmi propun să ilustrez vreun subiect, niciodată nu ştiu cum va fi lucrarea la final, niciodată nu realizez în prealabil schiţe sau proiecte. Modalitatea mea de lucru este transpunerea în creaţia artistică a teoriei zen prin care, «prin stoparea gândurilor şi crearea vidului mental se poate realiza cunoaşterea de sine». Pentru realizarea «vidului mental» folosesc tehnici de meditaţie zen, tehnici de respiraţie şi regulat ţin post negru («consum» doar apă şi aer) 1-3 zile pe săptămână. În 2005 şi în 2008 am reuşit să ţin post negru 10 zile la rând. Postul negru este o tehnică extraordinară de realizare a unor salturi spirituale fantastice, dar este recomandat de practicat doar sub observaţia unui maestru, a unui practicant cu experienţă, pentru că pot apare efecte nedorite: grave dezechilibre fizice, mentale şi chiar decesul celui neiniţiat. Acum câteva zile am ţinut post negru 5 zile la rînd, iar în fiecare zi am executat o grafică în care am transpus stările experimentate. Lucrarea «A 4-a zi: Aspiraţii noi» este o astfel de realizare”.

"Holotropic Art Metal" - pasiune şi inspiraţie

„Holotropic Art Metal” – pasiune şi inspiraţie

Pentru a fi înţeles conceptul de artă holotropică, Edi Apostu a publicat la Editura 3D ARTE – propria editură – lucrarea „Dimensiuni transpersonale în creaţia artistică”. Artist complet, Edi Apostu mai scrie poezie, lucrări de filosofie, psihologie, filosofia artei, compune muzică electronică şi piese de rock metal. „Fiind pasionat de chitară electrică şi de unele genuri ale muzicii rock metal, în special heavy metal, power metal şi speed metal, chiar în această perioadă sunt implicat într-un proiect muzical împreună cu chitaristul Costel Radu (fost membru al formaţiei de thrash metal «Krematorium»), care, la rândul său, colaborează cu Tudor Cincă (fost membru al formaţiei de heavy metal «Hades») pe care l-am cooptat în proiectul nostru «Holotropic Art® Metal», mai spune artistul.

Manifestul artistic poate fi rezumat în câteva cuvinte: „Mă simt bine oriunde. Cred că înţeleptul e fericit chiar şi în iad, pe când prostul e nefericit chiar şi în paradis”.

COMENTARII

WORDPRESS: 5
 • Simona Mariana Tatu 8 ani

  Foarte frumos.
  Compozitia e misterioasa, iar culorile…
  Culorile sunt magnifice, sunt de vis.
  Felicitari Edi.
  Deci avem si oameni merituosi in tara, nu doar lichelele.

 • Cristi Mihalcea 8 ani

  Daaaaa. Culorile is fantastice da si ce linie are, te lasa masca. Tipul asta e genial. M-am uitat pe net dupa ce lucreaza, cum face, cum proiecteaza si am inteles ca nu foloseste rigla, compas, nimic. Spirala aia mi-a taiat rasuflarea. E geniala. N-am vazut nicaieri asa arta. Genial. Nu ma pricep eu la arta, dar e super. Asteptam o expozitie la noi in oras.

 • Gabi 8 ani

  Sunt frumoase si culorile si desenul e impecabil.
  E un stil original parca teleportat din viitor.
  Cool rau de tot. E in trend. E super tare.

 • Cristi Mihalcea 8 ani

  Imi plac lucrararile acestui artist si as dori sa inteleg si eu ce e cu „arta holotropica”.
  Problema este ca nu am gasit pe la nici o librarie din Roman si nici din Piatra Neamt cartea domnui Apostu: „Dimensiuni transpersonale in creatia artistica”.
  Va rog sa imi spuna cine stie de unde as putea sa o cumpar.

 • Cristi Mihalcea 8 ani

  Am gasit in sfarsit „Dimensiuni transpersonale in creatia artistica” la Editura Dana,
  dar si republicata, cu adaugiri, la Editura 3D ARTE:
  http://www.editura.3darte.ro