HomeReligie

Tradiții populare de Sfânta Maria Mare

Sfânta Maria Mare este zi de sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi şi catolici.

Sâmbătă, 15 august, credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii.

Maica Domnului şi-a acoperit taina mutării la cer cu aceeaşi smerenie care îi învăluie toată viaţa. Mutarea la cer a Maicii Domnului este asemeni unei întoarceri „acasă”, în împărăţia cerească a lui Dumnezeu. Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare pregătită printr-un post de două săptămâni.

Importanţa acestei sărbători este dată de preţuirea şi cultul deosebit de care se bucură Fecioara Maria în evlavia poporului român. Cu această ocazie, sunt organizate pelerinaje la mănăstiri, îndeosebi la cele ce poartă acest hram, începe un important sezon de nunţi, se deschid iarmaroacele şi târgurile de toamnă şi se fac praznice pentru pomenirea morţilor. Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) şi Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este considerată timpul optim pentru semănăturile de toamnă.

În Moldova, Sfânta Maria Mare este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi ce au numele pornind de la cel al Preacuratei, şi doar la Sfânta Maria Mică sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume. În această zi este sărbătorită şi Ziua Marinei.

În tradiţia populară, Maica Domnului este ocrotitoarea familiei şi a naşterii pruncilor sănătoşi. În această zi, icoana Maicii Domnului, prezentă în casele românilor se împodobeşte cu flori, pentru ca norocul să nu părăsească această familie. În familiile care au fete de măritat, icoana Fecioarei Maria este ornamentată cu flori de busuioc, pentru ca tinerele să aibă noroc în dragoste. În calendarul popular, ziua marchează trecerea de la vară spre toamnă.

Articol nou
Articol mai vechi