Toți pacienții, indiferent de gravitatea afecțiunii, trebuie văzuți de medicul din CPU

HomeSanatate

Toți pacienții, indiferent de gravitatea afecțiunii, trebuie văzuți de medicul din CPU

 

„Toți pacienții, indiferent de gravitatea afecțiunii, trebuie văzuți de medicul din CPU” este afirmația conducerii Spitalului Municipal de Urgență Roman, care, deși se plânge de faptul că multe dintre cazurile care se prezintă la Centrul de Primire Urgențe (CPU) nu au nicio urgență, susține că nimeni nu-și asumă responsabilitatea să trimită bolnavul care nu are o suferință gravă către medicul de familie sau centrele de permanență. Așadar, vii la Spital pentru un coș sau ești victima unui accident grav, medicul de la urgențe este obligat oricum să îți analizeze starea de sănătate și tot la spital ești îngrijit. Nimeni nu este refuzat, spun medicii, care explică în acest fel faptul că, uneori, această suprasolicitare duce și la creșterea timpului de așteptare.

Subiectul vine ca urmare a faptului că statisticile de la prezentările în CPU arată că un procent semnificativ, de peste 20% din cazuri, vin cu probleme ce țin de tratamente ce pot fi administrate de către medicii de familie, generaliști, de la aceștia putând primi și rețete în regim gratuit sau compensat. De la CPU, bolnavii nu primesc rețete gratuite sau compensate.

„Medicul de la CPU trebuie să vadă toți pacienții, să le evalueze starea de sănătate. Pentru a evita scandalul, și cazurile care nu țin de urgență sunt preluate tot de medicii de la CPU. Medicul, în cazul în care pacientul are nevoie de o injecție, îl poate trimite la un centru de permanență. E la latitudinea medicului, dar nu trimitem pacienții în altă parte. Se întreține această situație, pentru că nimeni de la centru nu spune și nu dispune că dacă pacientul nu este grav poate fi redirecționat. Nu ne putem asuma noi acest fapt, nici nu vrem să avem scandal cu pacienții, așa că îi tratăm tot noi”, a precizat medicul Maria Andrici, managerul Spitalului, în cadrul unei conferințe de presă susținută miercuri, 1 martie, la Primăria Roman, unde conducerea instituției a fost invitată de primarul municipiului Roman ca urmare a finalizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere din unitatea medicală.

O altă problemă urgentă a Spitalului discutată cu reprezentanții presei a fost legată de demersurile care s-au făcut pentru repunerea în funcțiune a ambulanței TIM, cea pe care pot lucra medicii de la CPU, fiind dotată cu aparatură mobilă pentru salvarea pe teren a vieții bolnavilor. Deși a trecut un an de când activitatea ambulanței a fost sistată de la București pe motiv că Spitalul Roman nu este spital județean, mașina echipată corespunzător pentru salvarea vieților nu pare să fie repusă pe roți prea curând.

„Vineri, am avut o întâlnire cu managerul Spitalului Județean Neamț, acolo unde trebuie înființată a doua linie de gardă pe care să fie încadrați medicii de la Roman pentru a putea lucra pe Ambulanță. Săptămâna aceasta se vor vacanta cinci posturi de asistent medical la Spitalul Județean, posturile de medic necesare sunt disponibile. Noua organigramă trebuie aprobată apoi în Comitetul Director, apoi în Consiliul de Administrație de la Spitalul Județean și apoi, cu aceste avize, trebuie să fie aprobată în ședința Consiliului Județean Neamț. Poate că în luna aprilie vom avea din nou la dispoziție ambulanța”, a precizat medicul Maria Andrici.

Reamintim faptul că, pentru cele aproape zece luni de funcționare a ambulanței TIM, personalul medical de la CPU Roman care și-a desfășurat activitatea și pe mașină trebuie să dea înapoi și banii primiți pentru munca prestată, forurile de la București care au sistat funcționarea ambulanței considerând că salariile plătite și inclusiv salopetele speciale achiziționate nu au fost decontate legal, deși activitate s-a realizat. Din fericire pentru medicii și asistentele care au lucrat atâtea luni pe această mașină, salvând viețile multor oameni, Spitalul a contestat decizia de a da banii înapoi. Banii nu se vor plăti decât dacă va exista o hotărâre judecătorească definitivă.

Din păcate pentru bolnavii care apelează la serviciile Spitalului Roman, cei care fac legile din domeniul sanitar nu își asumă decizii, ci se preferă îngroparea problemelor sub mormanul de hârtii. Medicii de la CPU nu refuză pe nimeni, dar nici nu pot să se ocupe de toți pacienții, și de cei gravi, și de cei care au afecțiuni banale. Directorii de la București nu își asumă să facă o excepție de la regula „Ambulanța TIM poate funcționa doar pe lângă spitalele județene” și să permită medicilor de la CPU Roman, care au pregătirea necesară, să meargă pe teren și să salveze viețile oamenilor la fața locului. În ambele situații, pacienții cu nevoi reale au cel mai mult de suferit.

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • Undeva pe un perete la Spitalul Municipal Roman e un afis cu codurile de urgenta nu le mai tin minte cu exactitate…. ROSU urgenta maxima, alb in maxim o ora te consulta un medic, GALBEN in maxim 2 ore… ALBASTRU era parca ultimul cod si trebuia sa fii consultat in maxim 3,4 ore ce sa vezi ca la acest spital la sectia de urgenta am fost consultat dupa 6 ore desi avem un deget fracturat, facut praf…o stimata doamna doctor imi explica ca nu fac dovada unei urgente si ca trebuie sa astept si asa am facut…6 ore de asteptare!!!…de acum incepuse sa-mi treaca durerea chiar ma obisnuisem cu ea facea parte din mine… intre timp venise un „stol de vietuitoare” ce sa zic pana la venirea lor o monotonie si numai vaicareli: „nu mai pot”, „vai mor”, „ma doare”, „cum sa facem?”, „suna-l pe ala sa ne rezolve sa ne bage in fata”, „merge cu o spaga” …nu va zic, erau cata frunza si iarba prima oara am crezut ca au venit sa cucereasca spitalul, dar ce sa vezi ca conducatorul „stolului” avuse o cadere de calciu pentru ca bause 3 zile la nunta „graurului cel mic”…ce ii drept bine organizati aveu un antevorbitor si intra in sala de aseptare adica trece cele 2 use glisante de termopan si intreaba: Aici e spitalul? M-am trezit eu sa-i raspund: Dupa cum vezi!(El: Fratioare, te-am intrebat frumos!!!) El: Doctorii unde sunt? Eu:In salonul de primiri-urgente se intra pe usa aia… N-am apucat sa-i zic bine ca deja deschisese usa si intrase si dupa el inca 5-6 printre care si „bolnavul stolului” sincer sa fiu nici n am auzit de la vreun cadru medical sa le zica de tabelul cu codurile de urgenta ori sa incearce sa-i trimita afara la coada nimic, nimic!!!…
    Sincer sa fiu cu voi… vazusem la ei cum se procedeaza ca sa ai intaietate ( 6 ore) si dupa ce au mai zburat din „pasari” la fel am procedat si eu, deschid usa (corect e: imping usa ca-i pe sine, roti,bile dracu` sa o ia!) intru o trag la fel dupa mine…si incep: Eu, stau de 6 ore si mi-ai aratat tabelul cu codurile de urgenta !!! Ciorile astea au intrat care pe usa care pe geam si nu le-ati trimis la tabel, e corect?…la care o doamna doctor(nu vreau sa-i dau nume) imi zice pe un ton: Ea: Ce ai patit?…Eu: ii explic si ii explic si ii explic!(era o vreme ca acum, cred ca nu-i nevoie sa va explic cum mi-am fracturat degetul pentru ca va dati seama si singuri) Ea: Ai baut? Eu: Nuuu! (deja am crezut ca-mi ia permisul,glumesc) ;)))) Ea: Nu avem niciun medic ortoped de garda! Iti voi da un tratament pentru durere si vii marti cu biletul asta. Eu: Nu va suparati azi e vineri ora 22:30 cum sa vin marti?…maine sau cel tarziu luni!!! Ea: Domnul doctor (o sa l numim 1, am zis ca nu dau nume) 1 e in concediu iar doamna doctor 2 tocmai marti o gasesti !!! Eu: Cum doamna dupa 6 ore plec acasa fara sa fiu consultat de un specialist si trebuie sa astept inca coisprezece mii de zile sa fiu consultat de specialist? Ea: DAAA!!!
    Uite asa dupa 6 ore de asteptare si determinarea lor ca nu-i pot numi, medici/doctori care au depus un juramant, Juramantul lui Hippocrate…s-au pisat pe mine de am un deget la o mana pe care nu-l pot apropia de celelalte degete… MULTUMESC FRUMOS !… iar fata de filmuletul pe care l-am primit si pe care-l distribui si eu mai departe nu ma mira nimic atata timp cat eu am simtit pe pielea mea indiferenta, nepasarea si obraznicia mediciilor de la Spitalul de Urgente Roman!
    „Ca o urare de bine”…pentru personalul Spitalului de Urgente Roman la indiferenta si nepasarea aratata fata de acest batran le transmit cateva versuri dintr-o melodie celebra sau mai putin celebra fiecare dupa cata cultura muzica are, si anume:
    „Fiecare palma luata pe alte cai e data,
    Fiecare palma data o iei de zece ori odata !!! „

  • daca eram in locul tau ,mergeam la PIATRA,aia au linie de garda pe ortopedie,iar despre ciori,pune te tu cu ele si vei vedea,cine te apara ?alesii locali?ce au primit voturi de la ciori?nu mai jigni doctorii,nu e elegant,nu e ortoped gata intelege,du te unde este,ce vrei ?un medic e greu sa gasesti,astia nu fac scoala la ROMAN.