Top 300 Capital: cum au evoluat averile nemțenilor în ediția din 2019 a topului bogăției

HomeEconomie

Top 300 Capital: cum au evoluat averile nemțenilor în ediția din 2019 a topului bogăției

 

Tradiționalul Top 300 al celor mai bogați români, publicat de revista Capital la începutul acestei luni, realizat pe baza statisticilor de la finele anului trecut, include și în acest an cinci nemțeni cu averi impresionante. Anul 2018 pare să fi fost din nou unul bun pentru afacerile acestora, conform analizei Capital.

Averea totală a celor mai bogați 300 de români a crescut în topul din acest an cu 16%, ajungând la 28,5 de miliarde de euro, de la 24,5 miliarde de euro la ediția anterioară. Regiunea Nord-Est a țării are 26 de oameni de afaceri în Top 300 (la fel ca și în anul anterior), cu o avere totală de 4,5 miliarde de euro (cu peste un miliard de euro mai mare decât la ediția precedentă a topului). Județul Neamț are cinci reprezentanți în Top 300, aceiași ca și la ediția trecută.

După mai mulți ani, la vârful topului 300 al celor mai bogați români s-au produs modificări, astfel că frații Dragoș și Adrian Pavel, din Bacău, proprietarii Dedeman (cu o avere estimată de Capital la 1,92 – 2,05 miliarde de euro) l-au detronat de pe primul loc pe Ion Țiriac (1,9 – 2 miliarde de euro), în timp ce ultima treaptă a podiumului ediției din acest an este ocupată în premieră de Daniel Denes (1,2 – 1,3 miliarde de euro), fondatorul companiei IT UiPath.

Dan Ostahie, locul 25

În Top 300, pe poziţia 25 se află nemţeanul Dan Ostahie (coborâre de trei locuri față de anul anterior), managerul companiei Altex, cu o avere estimată de Capital între 203 şi 213 milioane de euro (în creștere cu 13 milioane de euro față de anul trecut). Compania controlată de Dan Ostahie, înființată în 1992, a înregistrat anul trecut un profit net de 63,4 milioane de lei, față de circa 10 milioane de euro în anul anterior, conform Capital.

Ștefan Vuza, locul 35

Al doilea nemţean în această ediție a Topului 300 este Ştefan Vuza, cu o avere estimată de Capital între 145 şi 155 de milioane de euro (în creștere cu 5 milioane de euro față de anul trecut, când ocupa însă locul 31), din industrie, turism și imobiliare. Plecat din Piatra Neamţ, Ştefan Vuza îşi conduce afacerile din Cluj. Din grupul său de firme, pe care l-a fondat cu 20 de ani în urmă, fac parte societăți precum Chimcomplex Borzești, Iașitex Iași, Sinterom Cluj-Napoca, Uzuc Ploiești, Caromet Caransebeș și altele. În 2018, conform Capital, Ștefan Vuza a devenit cel mai mare exportator al României, după finalizarea tranzacției de achiziție a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea de către Chimcomplex SA Borzești.

Locul 79, Aurel Kober

Proprietarul fabricii de lacuri și vopsele care îi poartă numele a avut anul trecut o avere estimată de Capital la 76 – 79 de milioane de euro, în creștere cu 4 milioane de euro față de ediția anterioară a Topului 300, când ocupa însă locul locul 77. Valoarea investițiilor făcute în ultimii trei ani se ridică la 14 – 15 milioane de euro. Din grupul Kober fac parte trei unități de producție: una de vopsele decorative, una de vopsele industriale și una de centrale termice.

Locul 97, familia Tărâță

Membrii familiei Tărâță, care deține grupul TCE 3 Brazi, au avut anul trecut o avere estimată de Capital la 64 – 66 de milioane de euro, cu 2 – 4 milioane de euro mai mult decât anul trecut (locul 101 atunci). Afacerile familiei sunt concentrate pe agricultură, turism și prelucrarea lemnului. Conform Capital, cifra de afaceri a TCE 3 Brazi a depășit, în 2018, 36 de milioane de lei, cu un profit net de 12 milioane de lei.

Locul 233, familia Tofan

Averea familiei Tofan a fost estimată de Capital pentru anul trecut la 28 – 29 de milioane de euro – din comerțul cu accesorii auto și materiale de construcții –, în creștere cu un milion de euro față de anul anterior (când ocupa locul 234 în top). Cea mai importantă afacere a familiei Tofan demarează în 1992, când Viorel și Elena Tofan au pus în Piatra Neamț bazele companiei Dinamic ’92 Distribution. Conform Capital, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 60,5 milioane de euro, în creștere de la 2% față de anul anterior.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0