Prima paginăEconomie

Top 300 Capital: cine sunt cei mai bogați oameni de afaceri din Neamț

Top 300 Capital: cine sunt cei mai bogați oameni de afaceri din Neamț

Dimensiune text

 

Tradiționalul Top 300 al celor mai bogați români, publicat luni, 4 decembrie, de revista Capital, realizat pe baza statisticilor de la finele anului trecut, include mai mulți nemțeni cu averi impresionante.

Averea totală a celor mai bogați 300 de români a crescut în 2016 cu 6,2%, ajungând la 23 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă 13,62% din PIB-ul României. Regiunea Nord-Est are 29 de oameni de afaceri în Top 300 (cu patru mai mulți decât în anul anterior), cu o avere totală de 2,83 miliarde de euro. Județele cu cei mai mulți milionari în Top 300, după București (111), sunt Constanța, Cluj (câte 17), Bacău și  Timiș (câte 11).

Și în acest an, Topul 300 al celor mai bogați români este condus de Ion Țiriac (1,7 – 1,8 miliarde de euro), urmat de frații Dragoș și Adrian Pavel, proprietarii Dedeman (1,1 – 1,2 miliarde de euro) și Zoltán Teszári, deținătorul pachetului majoritar de acțiuni al grupului RCS&RDS (550 – 570 de milioane de euro).

Dan Ostahie, locul 27

În Top 300, pe poziţia 27 se află nemţeanul Dan Ostahie (urcare de cinci locuri față de anul anterior), managerul companiei Altex, cu o avere estimată între 150 şi 160 milioane de euro, în creștere cu 25-30 de milioane de euro față de anul trecut. Compania controlată de Dan Ostahie a avut anul trecut afaceri de 597 de milioane de euro, cel mai bun an din istoria grupului. Conform Capital, pe lângă Altex și Media Galaxy, Dan Ostahie mai deține acțiuni la Cometex, Real Estate și Complet Electro Serv.

Ștefan Vuza, locul 33

Al doilea nemţean în această ediție a Topului 300 este Ştefan Vuza, cu o avere între 135 şi 138 de milioane de euro (în scădere cu 2 – 3 milioane de euro față de anul trecut, când ocupa locul 30), din industrie, turism și imobiliare. Originar din Piatra Neamţ, Ştefan Vuza îşi conduce afacerile din Cluj. Din Grupul SCR (Serviciile Comerciale Române), pe care l-a fondat cu 20 de ani în urmă, fac parte societăți precum Chimcomplex Borzești, Iașitex Iași, Sinterom Cluj-Napoca, Uzuc Ploiești, Caromet Caransebeș și altele. În 2016, cifra de afaceri a Chimcomplex a fost de 41 de milioane de euro, iar profitul s-a ridicat la 1,8 milioane de euro. În acest an, Chimcomplex a achiziționat combinatul Oltchim, pentru care va plăti 127 de milioane de euro plus TVA.

Locul 79, Aurel Kober

Proprietarul fabricii de lacuri și vopsele care îi poartă numele a avut anul trecut o avere estimată la 70-72 de milioane de euro, în creștere cu 5-7 milioane de euro față de ediția anterioară a Topului 300. Anul trecut, compania inginerului Aurel Kober a raportat o cifră de afaceri de peste 64,4 milioane de euro, în creștere cu 21% față de 2015, și un profit de 7,3 milioane de euro. Numărul mediu de salariați al Kober în 2016 a fost de 744, în creștere cu peste 25%. Din grupul Kober mai face parte și Kober Dumbrava Roșie, producătorul centralelor termice Motan.

Locul 98, familia Tărâță

Membrii familiei Tărâță au avut anul trecut o avere estimată de Capital la 55-60 de milioane de euro, prilejuind revenirea în Top 300, clasament pe care l-au părăsit în ediția trecută, bani provenind din agricultură, turism și prelucrarea lemnului. Conform Capital, majoritatea afacerilor care fac parte din grupul TCE 3 Brazi au încheiat anul anterior cu rezultate pozitive și în creștere: Holding Investment, prin care familia deține firma TCE 3 Brazi Agri, a raportat un profit net de aproape 10 milioane de euro, în timp ce TCE Mobile Dryers, prin care se comercializează recolta de cereale, a avut anul trecut un profit net de 6,6 milioane de euro.

Locul 189, Sorin Ovidiu Vîntu

Aflat, cu ani în urmă, între primii trei clasați în Top 300 Capital, ediția din acest an îl găsește pe romaşcanul Sorin Ovidiu Vîntu pe poziția 189 (scădere de peste 20 de locuri față de ediția anterioară), cu o avere estimată la 34 – 35 de milioane de euro. Averea lui este compusă din mai multe active imobiliare, atât în ţară, cât şi în străinătate. În acest an, Sorin Ovidiu Vîntu a primit o nouă condamnare, în dosarul devalizării FNI, pedeapsa fiind stabilită la opt ani de închisoare. Totodată, instanța a decis și instituirea sechestrului asupra unei părți din bunurile omului de afaceri, până la concurența sumelor de 13,74 milioane de lei și 7,28 milioane de dolari.

Locul 254, familia Tofan

Averea familiei Tofan a fost estimată de Capital pentru anul trecut la 24 – 26 de milioane de euro – din distribuția de anvelope și materiale de construcții -, în creștere cu 4 – 5 milioane față de anul anterior. Cea mai importantă afacere a familiei Tofan demarează în 1992, când Viorel și Elena Tofan au pus bazele companiei Dinamic ’92 Distribution. Conform Capital, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 54,3 milioane de euro, în creștere cu peste 13%.

Romașcance între cele mai de succes femei din România

Odată cu Top 300 al celor mai bogați români, Capital a realizat, și în acest an, Topul femeilor de succes din România, între care se regăsesc două romașcance.

Față de ediția anterioară, Topul 100 femei de succes din România are un alt format, fiind realizate clasamente separate pentru zece categorii: antreprenoriat, CEO, politică și administrație publică, avocatură, consultanță, marketing și PR, sport, știință-artă-cultură, jurnalism-vedete și implicare socială – clasamente în care însă situația financiară nu reprezintă decât unul dintre criterii, mai importante fiind considerate realizările din ultimul an, notorietatea, cariera și implicarea socială.

În premieră, în noul format al Topul 100 femei de succes din România punctează Raluca Bontaș, partener Deloitte, Global Employer Services, locul al nouălea la categoria Consultanță, cu 170 de puncte. Între cele mai de succes românce, revista Capital a inclus-o în această ediție și pe realizatoarea TV Andreea Marin, locul al șaselea la categoria jurnalism-vedete, cu 260 de puncte.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0