Prima paginăCultural

„Toamna decanei, convorbiri cu Antoaneta Ralian”, de Radu Paraschivescu

Dimensiune text

Antoaneta Ralian s-a născut în anul 1924, în Roman, într-o familie evreiască burgheză: tatăl este director de bancă, iar bunicul este proprietarul unei mici fabrici cu 16 muncitori. Orașul Romanm rămîne un reper în viața Antoanetei Ralian, care a călătorit, de-a lungul vieții, în toată lumea: „Așa cum Parisul a străbătut de Sena, Romanul e străbătut de strada Ștefan cel Mare, care se întindea de la gară pînă la Episcopie. Și de la gară la Episcopie era fix un kilometru. Pînă astăzi, reperul meu metric este drumul acesta”. Amintirile copilăriei se leagă de bîlciul itinerant care se instalează vară de vară în luna august, pe un teren viran în afara orașului.

Absolventă a Facultății de Litere din București, Antoaneta Ralian este cel mai productiv și mai apreciat traducător din engleză pe care l-a dat România. A semnat peste 120 de traduceri din autori prestigioși precum D.H. Lawrence, Thomas Hardy, Virginia Woolf, J. D. Salinger, Salman Rushdie, Saul Bellow, Iris Murdoch etc.

Volumul de convorbiri reunite de către Radu Paraschivescu sub titlul „Toamna decanei” oferă o perspectivă inedită asupra meseriei de traducător, precum și o fereastră deschisă către viața pe cît de interesantă, pe atît de discretă a uneia dintre cele mai notorii traducătoare din România, Antoaneta Ralian. „În «Toamna decanei», Antoaneta Ralian evocă figuri familiale precum fratele său mai mare, compozitorul Richard Stein, dar și amintiri legate de copilărie, adolescență, libertățile și restricțiile anilor ’30, fără a-i idealiza. Este evocată, de asemenea, povestea măsurilor antisemite: excluderea din liceu, purtarea stelei galbene, confiscarea bunurilor, dar și a condițiilor de după instaurarea comunismului – sărăcia, umilința și pierderea mamei. Interviul din «Toamna decanei» relevă multe despre omul Antoaneta Ralian: puterea sa de a se bucura de lucruri frumoase și de a nu se lăsa absorbită de bătrînețe, boală, singurătate, farmecul și energia, autoironia și generozitatea, stilul său de a nu purta resentimente și multe lucruri din care toți am avea ceva de învățat”, a spus Liliana Tiron, administrator al Librăriei „Vasile Alecsandri”.

Volumul este apărut la Editura „Humanitas” și costă 32,00 lei.

Articol mai nou

COMENTARII

WORDPRESS: 0