HomeRoman

Tîrgul Meșterilor Populari, la a VIII-a ediție

În perioada 16 – 21 mai, în Piața „Roman-Vodă” se va desfășura a VIII-a ediție a Tîrgului Meșterilor Populari. Întîlnirea tradițiilor și meșteșugurilor populare este inclusă între manifestările „Zilele Municipiului Roman”.

 

Manifestarea este organizată de Primăria Municipiului Roman, în colaborare cu Asociația Meșterilor Populari din Moldova, Filiala Roman a Asociației pentru Antropologie Urbană din România și Fundația Hanul Ancuței.

Responsabilii evenimentului – etnograful Marcel Lutic, președintele Asociației Meșterilor Populari din Moldova, muzeograful Relu Butnariu, din partea filialei Roman a Asociației pentru Antropologie Urbană din România și responsabilul din partea Primăriei Roman – au reunit la Roman 56 de meșteri populari din toată țara și din Republica Moldova, adevărați mesageri ai tradiției populare românești. Meșterii populari expozanți sînt din județele Argeș, Bacău, Bistrița, Brașov, Botoșani, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Vîlcea, precum și din București. Aceștia vor prezenta publicului vizitator produse din domenii ca ceramică, industrie casnică, prelucrarea lemnului, împletituri (nuiele, papură, fire), icoane și pictură naivă, măști populare, podoabe și bijuterii, meșteșugul prelucrării pielii, preparate culinare tradiționale (sucuri și dulcețuri, turtă dulce, carne și brînză).

Tîrgul Meșterilor Populari va fi inaugurat miercuri, la orele 10.30, în prezența autorităților locale și a meșterilor populari. Momentul inaugural va fi urmat de înmînarea unor diplome de onoare meșterilor populari: Avram Onu (Bascov-Argeș), Vasile Gaman (Vînători-Neamț) și Gheorghe Țugui (Vorona-Botoșani).
Meșterii populari vor aduce din zonele de proveniență meșteșuguri uitate, cum ar fi prelucrarea fierului și butnăritul. Printre participanți se vor număra și meșteri populari din municipiul Roman, care se vor alătura unor nume care transmit meșteșugul de cîteva generații. Aceștia sînt Irina Lazăr și Luigi Pellegrini (Roman), Valerică Aaniței (Ion Creangă) la standul de icoane și pictură naivă, Doina Solomon și Petruța Bliderișanu (Roman) la standul de podoabe și bijuterii.

Prin această manifestare, organizatorii vor să mențină vii tradițiile și meșteșugurile populare și să conștientizeze tînăra generație de importanța legăturii cu tradițiile locale.
Evenimentul este inclus în cadrul manifestărilor prilejuite de „Zilele Municipiului Roman”.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • „Printre participanți se vor număra și meșteri populari din municipiul Roman, care se vor alătura unor nume care transmit meșteșugul de cîteva generații. Aceștia sînt Irina Lazăr și Luigi Pellegrini (Roman), Valerică Aaniței (Ion Creangă) la standul de icoane și pictură naivă, Doina Solomon și Petruța Bliderișanu (Roman) la standul de podoabe și bijuterii”, zici dumneata, colegaaaa… Hai, să ne ierte Dumnezeu dar, cu tot respectul pentru Dna. Bliderişanu, de pildă (am exemplificat cu acest nume deoarece ştiu ce anume prezintă, lucruri altfel minunate, dar să nu-i băgăm pe toţi în oala meşterilor şi a… meşteşugurilor, derutăm cetitorul şi nu se cade !!!), ce meşteşug transmite şi de cîte generaţii anume, poate să mă lămurească cineva !? Puneţi oamenii în situaţii delicate, fără voia lor, ce mama zmăuluuuuui, hai să nu-ncurcăm iţele…
    La mai mare 😉