HomeEconomie

Tinerii nu sunt interesați să deschidă afaceri pe banii statului

Din lipsa informaţiilor, a banilor sau din pur dezinteres, tinerii nu sunt interesaţi să-şi deschidă firme pe banii statului. Cu toate că au o serie de facilităţi financiare dacă vor să-şi înfiinţeze o societate cu răspundere limitată – debutant (SRL-D), nu mulţi sunt cei care apelează la o astfel de soluţie avantajoasă. Datele statistice puse la dispoziţie de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului plasează judeţul Neamţ în coada listei care cuprinde înfiinţările societăţilor de acest tip. Mai exact, în ianuarie au fost deschise 173 de SRL-D, iar pe tot parcursul anului 2014 numărul acestora a fost de 1.691, cu mult sub majoritatea judeţelor din România.

În vederea sprijinirii tinerilor şi încurajarea acestora spre deschiderea unor noi afaceri, SRL-D-ul vine cu o serie de avantaje faţă de un SRL normal sau un PFA. În primul rând, înfiinţarea este gratuită. Este nevoie doar de capitalul social minim de 200 de lei, ce se poate, ulterior, retrage. Mai mult decât atât, în 2014 s-a putut aplica şi la un ajutor financiar nerambursabil de 10.000 de euro, iar „oferta” poate continua şi în acest an.

Chiar şi aşa, tinerii romaşcani nu par prea atraşi de beneficiile pe care le pune la dispoziţie statul. „Este o perioadă riscantă pentru afaceri. Cel mai bine este să ai un loc de muncă stabil, un salariu din care să-ţi plăteşti dările. Chiar dacă, la început, eşti scutit de anumite taxe, cu siguranţă vine şi momentul când trebuie să ai un contabil, un avocat, iar toate serviciile costă”, a spus Cristian Alexandru, din Roman.

Printre alte beneficii se numără şi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru patru angajaţi, în limita salariului mediu brut pe economie din anul anterior. Aceste date, din păcate, sunt necunoscute de mulţi tineri. „Nici nu am auzit de un astfel de program. Cred că este bine că se face şi pentru noi, tinerii, ceva care să ne ajute. Nu m-am gândit, până acum, să-mi deschid o afacere, pentru că nu am banii necesari şi nici nu ştiu cu ce să încep, sau spre ce domeniu să mă îndrept încât să nu dau faliment”, a spus Cătălin Oprea, un tânăr de 30 de ani, din Roman.

Tinerii vor beneficia până în 2020 de sprijin financiar din partea statului pentru a-şi dezvolta o afacere.

Comentarii

WORDPRESS: 0