HomeEducatie

Tinerii au idei pentru reducerea șomajului

Un grup de elevi și profesori de la Colegiul Tehnic „Danubiana” a participat, timp de o săptămînă, la discuții pe tema șomajului în rîndul tinerilor și la variantele pe care aceștia le au la dispoziție pentru a intra pe piața muncii.

 

 

Întîlnirea a avut loc la Wroclaw, în Polonia, în cadrul proiectului „Opțiuni multiple pentru dezvoltarea antreprenorială”, derulat în parteneriat de școli din România, Turcia, Bulgaria, Italia, Spania, Croația, Anglia și Polonia. Proiectul este finanțat prin Programul „Învățare pe tot parcursul vieții”, promovat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.

Echipa romașcană a fost formată din profesorii Nadia Cîrcu, coordonatorul echipei, Cristina Avădănii și Gabriela Nistor și elevii Cristian Ionescu, Alin Goian, Cosmin Butnariu și Andrei Paraschiv.
În cadrul întîlnirii, elevii din fiecare țară au făcut o prezentare a situației economice din fiecare țară parteneră din proiect, punctînd rata șomajului în zona din care provin elevii, populația activă, locurile de muncă existente și posibilele măsuri propuse de elevi pentru reducerea șomajului și pentru încadrarea pe piața muncii.
De asemenea, elevii participanți au vizitat școala gazdă din Wroclaw și s-au familiarizat cu sistemul de învățămînt polonez, au fost în vizită la cîțiva agenți economici din zonă, printre care Fabrica de cristal din localitatatea Stronie Slaskie și Fabrica de hîrtie și muzeul acesteia, din Duszniki, și au participat la realizarea unui film cu impresii despre orașuil Wroclaw și obiectivele vizitate.

Parteneriatul propus prin acest proiect se axează pe discutarea și înțelegerea principalelor motive care determină apariția șomajului în rîndul tinerilor și găsirea de soluții creative pentru asumarea responsabilității prin pregătirea lor pentru viața profesională. Prelegerile și prezentările au avut scopul de a crea o imagine de ansamblu a calității de astăzi în educație, într-un mediu de lucru multicultural, precum și conștientizarea situației naționale și mondiale. De asemenea, elevii au legat prietenii și au învățat să se descurce în situațiile impuse de participarea la proiect„, a spus profesoara Gabriela Nistor.

Următoarea întîlnire de proiect va avea loc în România, la Colegiul Tehnic „Danubiana”, în perioada 26 – 30 noiembrie.

Comentarii

WORDPRESS: 0