Prima paginăSocialEducatie

Tineri din Europa iau pulsul vieţii la Roman

Dimensiune text

Elevi şi profesori din 11 ţări europene vor rămâne o săptămână la Roman, pentru a afla cum învaţă, cum trăiesc şi ce posibilităţi de afirmare pe piaţa muncii au tinerii din România.

O delegaţie formată din profesori şi elevi din Italia, Suedia, Danemarca, Letonia, Ungaria, Turcia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania şi Polonia va fi prezentă, timp de o săptămână, la Roman, pentru a afla cum trăiesc, cum învaţă şi cum muncesc tinerii din România. Gazde vor fi elevii de la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” şi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, care derulează proiectul cu finanţare europeană „Tineri fără frontiere”.

Deschiderea oficială a lucrărilor proiectului a avut loc luni, 30 septembrie, în sala de festivităţi a Liceului Teologic Franciscan, când s-a făcut o prezentare a delegaţiilor şi a programului pregătit pentru această săptămână. Delegaţiile au fost întâmpinate de preotul Cristian Sociu, directorul Liceului Teologic Franciscan, care şi-a exprimat speranţa că oaspeţii vor pleca cu impresii deosebite de la Roman. Prima zi a continuat cu vizitarea liceului şi a Școlii „Mihai Eminescu”, delegaţia europeană fiind primită, apoi, de primarul Romanului, Laurenţiu Dan Leoreanu.frontiere2

Pe timpul şederii la Roman, tinerii vor vizita şcoli şi obiective culturale din oraş şi din zonă şi vor avea discuţii despre ce înseamnă a fi un tânăr european, indiferent de ţara în care locuieşti. „Proiectul multilateral Comenius «Tineret fără frontiere», finanţat de Comisia Europeană, îşi propune să crească gradul de conştientizare a tinerilor cu privire la drepturile lor de a studia, trăi sau munci într-o altă ţară din Uniunea Europeană, întrucât tinerii sunt, adesea, în necunoştinţă de cauză cu privire la aceste drepturi fundamentale, care pot constitui o modalitate de a face faţă crizei economice actuale. În acest context, creşterea mobilităţii tinerilor este unul din obiectivele cele mai relevante din agenda UE şi reprezintă elementul central al Anului european al cetăţeniei”, a spus profesoara Odette Dogan, coordonatoarea proiectului.

frontiere3La finalul celor doi ani de proiect va fi elaborat un ghid pentru facilitarea mobilităţilor tinerilor în Europa, bazat pe studii de caz realizate în cadrul proiectului, un site al proiectului, un grup Facebook şi un spaţiu eTwinning pe care se pot posta informaţii şi se vor purta discuţii despre mobilitate. Informaţiile adunate în cursul proiectului vor deveni suportul de curs al unei discipline pe această temă, care va putea fi studiată în şcoală ca disciplină opţională. De asemenea, va fi organizată o conferinţă internaţională cu tema „Dreptul cetăţenilor la liberă circulaţie şi şedere în Uniunea Europeană”. Proiectul are un buget de 24.000 de euro.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • user 8 ani

    felicitari organizatorilor! un exemplu…