Prima paginăSocial

Tînărul fără acte este ajutat de autorități

Dimensiune text

Cazul lui Daniel Tofan (foto) – tînărul în vîrstă de 26 de ani care nu există în acte, întrucît nu are nici certificat de naștere, nici carte de identitate – a stîrnit reacții imediate. Deocamdată s-a reușit comunicarea cu mama lui Daniel.

 

 

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a făcut verificări în teren încă de săptămîna trecută. Astfel, un jurist al instituțuiei a mers în comuna Icușești pentru a verifica datele despre mama lui Daniel Tofan, care, acum, locuiește în satul Rocna. Reprezentanții Primăriei Icușești au vorbit cu mama tînărului, aceasta confirmînd informațiile cunoscute pînă acum de Daniel. „Noi i-am explicat mamei că nu este vorba de bani la mijloc și că acest demers nu o obligă pe ea la nimic, fiindcă Daniel este major și este pe picioarele lui. Sper ca cei de la DGASPC să reușească să-l ajute pe acest tînăr„, a afirmat Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Pentru a culege cît mai multe informații, juriștii de la DGASPC Neamț au cerut și codul numeric personal al mamei. Angajații Primăriei Icușești au găsit CNP-ul Mariei Fieraru în registrul de căsătorii din 2007. Atunci, Guvernul oferea cîte 200 de euro fiecărui cuplu care se căsătorea, dacă partenerii se aflau pentru prima dată în fața ofițerului de stare civilă. „Pe lîngă acest demers, noi am trimis și o solicitare către Maternitatea din Iași, pentru a afla dacă nașterea a fost înregistrată„, a precizat Cristina Păvăluță, director al DGASPC Neamț.

După ce se va afla dacă tînărul a avut sau nu întocmit un certificat de naștere, vor urma procedurile speficie situației. În paralel, de acest caz se ocupă și Serviciul de Evidență Informatizată a Persoanei Roman, prin șeful de birou Tatiana Coșnete.

Daniel Tofan, în vîrstă de 26 de ani, a solicitat ajutor pentru a obține o identitate oficială după ce a luat decizia de a-și întemeia o familie. Acesta a fost abandonat de mama sa, după naștere, într-un spital din Iași. Traseul copilăriei lui Daniel trebuie reconstituit de autorități, care trebuie să descopere cum a crescut acesta în centre de plasament fără a avea acte. După ce a mai crescut, Daniel s-a descurcat singur, muncind cu ziua. De aproape un an, Daniel Tofan lucrează la o familie din Cotu-Vameș.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0