Ţigările se scumpesc cu 50 de bani

HomeEconomie

Ţigările se scumpesc cu 50 de bani

 

tigara fumat tutun 680x365De la 1 aprilie, preţul ţigărilor creşte cu 0,44 lei, după ce guvernul a decis o nouă majorare a accizei specifice datorate pentru mia de ţigarete. De la 1 aprilie, acciza va creşte cu 4,7%, de la 417,78 lei cât este în prezent, la 430,71 de lei. Majorarea accizei face parte din planul de aliniere a preţului ţigărilor din România cu cel practicat în celelalte statele membre UE.

La acest moment, în România, 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxele şi accizele aplicate la acesta, din care suma de 8,35 lei reprezintă doar contravaloarea accizei. De asemenea, o statistică efectuată recent a relevat faptul că sumele încasate din acciza pe tutun acoperă integral bugetul alocat ministerului Sănătăţii. Preţul ţigărilor va creşte din nou la începutul anului viitor, când acciza totală se va majora până la 435,58 lei.

Distribuitorii locali de ţigări spun că, deşi, în acest moment, preţul ţigărilor nu s-a modificat, se aşteaptă ca, în zilele următoare, producătorii să anunţe noile modificări de preţuri despre care s-a discutat deja.

„De aia se face contrabandă cu ţigări. Pentru că statul pune taxe nesimţite! Cum să nu cumpere lumea ţigări ruseşti când alea se vând cu şase sau opt lei pachetul şi ale noastre, româneşti, sunt duble la preţ? Dacă le păsa aşa de tare de sănătatea oamenilor, trebuiau să le interzică de tot!”, ne-a declarat o fumătoare.

Majoritatea populaţiei e convinsă că suprataxarea ţigărilor are ca efect principal stimularea fenomenului de contrabandă, care s-a generalizat în toată Europa. Drept dovadă, săptămâna trecută, la Udine, în Italia, un tânăr de 20 de ani, Dumitru Stuparu, a fost arestat după ce a fost prins transportând fraudulos 350 de cartuşe de ţigări ruseşti.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0