HomeRoman

Țiganii învață limba în familie

Cea mai numeroasă minoritate din Roman și împrejurimi o reprezintă rromii, dar interesul pentru studierea limbii rromani este scăzut. Comunitatea elenă din Roman nu mai are școlari, dar filoelenii studiază limba greacă și își evalueză cunoștințele la olimpiadă. Rușii lipoveni învață limba maternă cu o profesoară din Republica Moldova.

 

Foto: Numai 20 de rromi din satul Izvoare s-au declarat ca făcând parte din această etnie

 

În fiecare an, pe 21 februarie se sărbătorește „Ziua Internațională a Limbilor Materne”. Proclamată de conferința generală UNESCO din 1999, „Ziua Internațională a Limbii Materne” promovează recunoașterea și utilizarea limbilor materne, protecția și revigorarea diversității culturale. În orașul Roman și împrejurimi conviețuiesc multe etnii, dar numai etnicii rromi studiază limba maternă în școli. Grecii din Roman reprezintă o comunitate restrânsă, care nu mai are populație de vârstă școlară. Cu toate acestea, limba greacă este studiată de cei care îndrăgesc cultura și tradiția elene. Rușii lipoveni au ocazia, de puțină vreme, să studieze limba maternă. Nu în școli, ci din bunăvoința unui dascăl venit din Republica Moldova.

 

Programe școlare există, cereri pentru studierea limbii rromani – nu

 

Inițiative destinate școlarizării rromilor au existat în țară din anii ’50. Programe și acțiuni concrete au apărut, însă, după 1990. Fostul ministru al Educației, Andrei Marga, a fost cel care a inițiat primul program destinat rromilor și a dat posibilitatea ca elevii acestei etnii să poată concura în universități pe locuri speciale. Mai târziu, programul educațional PHARE al Ministerului Educației a ajuns și în județul Neamț (2004 – 2007). Prin acest program, categorii defavorizate, în special rromi, au început să fie aduși la școală. Parteneriatele dintre Ministerul Educației și ONG-uri au avut efecte. În ultimii ani, oficialii Educației au întreprins o serie de activități menite să readucă în atenție cultura și tradițiile rromilor. Predarea limbii materne se face timid în școlile cu elevi de etnie rromă, dar rămâne un obiectiv important pentru cunoașterea culturii și tradițiilor unei etnii despre care nu se cunosc foarte multe.

 

Sunt rromi, dar se declară români

 

Problema rromilor este readusă în discuție și dintr-un alt motiv. Tot în această lună, etnia rromă sărbătorește 157 de ani de la dezrobire. Dacă, în perioada comunistă, rromii erau „concentrați” în fabrici și pe șantiere, după 1990, când acestea s-au închis, rromii au redevenit desculții societății. Astăzi, rromii trăiesc în sărăcie, lucrează cu ziua pe la vecini, nu au școală și mulți săvârșesc fapte antisociale pentru care societatea îi arată cu degetul.

Etnicii rromi, prepondenți în satul Izvoare, din comuna Bahna, s-au declarat români la ultimul recensământ. „Numai 20 de rromi din satul Izvoare s-au declarat ca făcând parte din această etnie. Ca urmare, limba rromani nu se studiază în Școala Izvoare. Nici nu cred că ar fi posibil. Nu există persoane care să poată preda limba rromani. Nu există spațiu unde copiii ar putea studia. Cum într-o clasă sunt români și rromi la un loc, nu se poate preda limba rromani la toți copiii. Ori, noi nu avem spațiu disponibil. Oricum, rromii vorbesc limba maternă acasă. În școală există mediator pentru rromi, care se înțelege cu ei în graiul lor”, a spus profesorul Gheorghe Popescu, directorul Școlii Bahna.

Etnici rromi trăiesc și în comunele Văleni (600 de rromi, din care 200 s-au declarat români), Oniceni și Valea Ursului. Copiii lor au deprins limba rromani în familie, dar nu o aprofundează la școală.

 

Rromii de la Școala nr. 2 învață limba rromani

 

În județul Neamț, limba rromani se studiază, de doi ani, în Școala „Costache Negri” (nr. 2) din Roman și de cinci ani în Școala Crăcăoani. „De mai bine de o lună, limba rromani nu a mai putut fi predată, ca urmare a îmbolnăvirii persoanei care predă disciplina. Ne dorim să se însănătoșească și să revină cât mai repede la catedră”, spune profesorul Nicușor Pop, directorul adjunct la Colegiul Tehnic „Danubiana”, coordonatorul Școlii nr. 2.

Situația elevilor rromi din județ este monitorizată de profesorul Costică Alexe, inspector școlar pentru minorități. „Limba rromani nu poate fi studiată în școală decât dacă există solicitări din partea familiilor. Există comunități de rromi care nu s-au declarat ca apaținând acestei etnii și, atunci, obiectul unei cereri pentru studierea limbii materne nu-și găsește rostul. Noi avem posibilitatea de a forma persoane pentru predarea limbii rromani. Pentru a se putea înscrie la aceste cursuri, care se organizează în perioada de vară, solicitanții trebuie să aibă diplomă de bacalaureat”, a spus inspectorul școlar Costică Alexe.

 

Voluntariat petru cursul de limbă rusă

 

Dacă pentru limba rromani nu există interes, situația este diferită la limbile greacă și rusă. Elevi filoeleni din Roman urmează, din anii 2000, cursuri de limbă greacă în cadrul Comunității Elene din Roman. Anual, copiii care se inițiază sau aprofundează limba greacă se evaluează în cadrul Olimpiadei de limbă greacă, iar cei mai merituoși ajung să-și petreacă o săptămână de vacanță în Grecia.

De curând, elevii din comunitatea rușilor lipoveni au și ei ocazia să studieze limba rusă maternă. „O grupă de ruși lipoveni face cursuri de limba rusă în Școala nr. 2. Aceste cursuri nu sunt organizate de noi, ci, voluntar, de către o profesoară din Republica Moldova”, a spus directorul adjunct la Colegiul Tehnic Danubiana, coordonatorul Școlii nr. 2.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • sava 9 ani ago

    gresit…..Sunt tigani si se declara romani!…De fapt, gresesc: Sunt tigani si se declara INDIENI!