HomeCulturalTimp liber

Tezaurele descoperite în zona Roman, departe de vatră

Tezaurele de la Simioneşti, Buruieneşti, Gherăeşti, Săbăoani şi Tămăşeni sunt găzduite de Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ.

De la opt piese, câte conţinea Muzeul de Istorie din Roman, patrimoniul muzeului a ajuns, în prezent, la peste 200.000 de piese. De-a lungul anilor, în urma unei munci de cercetare asidue, desfăşurată în peste 20 şantiere arheologice, muzeul se poate lăuda cu o importantă colecţie de vestigii.

Cercetările întreprinse de profesor doctor Vasile Ursachi, fost director al Muzeului de Istorie din Roman, la Simioneşti, de exemplu, sunt concentrate într-o lucrare care va fi oferită în curând publicului, specialişti sau pasionaţi de arheologie. „Aşezarea dacică de la Simioneşti” vorbeşte despre cercetările făcute în localitatea Simioneşti, din comuna Cordun. „Săpăturile arheologice făcute în zonă, în anul 1976, cu sprijinul profesorului Ovidiu Rusu şi al elevilor, au arătat existenţa unei aşezări dacice”, explică arheologul Vasile Ursachi.

În urma unor excavaţii făcute în scop agricol, au fost descoperite în zonă şi 102 monede romane din argint care datează din secolele 2-3. Acest tezaur, asemeni celor de la Buruieneşti, comuna Doljeşti, Gherăeşti, Săbăoani şi Tămăşeni, nu se află în Muzeul de Istorie din Roman, ci în Complexul Muzeal Judeţean Neamţ.

Profesor doctor Vasile Ursachi

Profesor doctor Vasile Ursachi

Pentru tezaurul de la Buruieneşti, de exemplu, s-a purtat un proces desfăşurat pe durata a câtorva ani între Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Banca Naţională a României. Tezaurul a fost descoperit de nişte copii la Buruieneşti, în anul 1985, şi cuprinde 1.738 de monede, emise în perioada 1482-1486, lingouri, cercei şi brăţări, întregi sau fragmente din acestea, toate din argint. Piesele datează de la sfârşitul secolului al XVI-lea, din timpul domnitorului Petru I Muşat. Fără a cunoaşte valoarea pieselor, copiii le-au dat unui muncitor contra câtorva zeci de ciocolate. De la acesta, piesele au ajuns la Miliţie, care le-au predat Muzeului de Istorie din Piatra Neamţ. După un an de găzduire la judeţ, tezaurul a ajuns la Banca Naţională şi, de aici, la Muzeul Naţional.

După 1990, Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ a făcut demersuri pentru a recupera tezaurul, iar în 2007 acesta a ajuns din nou la Piatra Neamţ. „Nu a existat interes din partea autorităţilor pentru păstrarea acestor tezaure în Muzeul de Istorie din Roman şi i-au lăsat pe cei de la Piatra Neamţ să le ia pe toate”, a mai spus Vasile Ursachi.