Dosarele de pensionare a peste 20 de ţevari au fost respinse. S-a constatat că angajatorul completase greşit unele adeverinţe de încadrare în condiţii speciale de muncă. Casa Națională de Pensii, Casa Județeană de Pensii și senatorul PSD Ioan Chelaru au găsit soluția, ca urmare a demersurilor Ziarului de Roman.
Cu ajutorul senatorului Ioan Chelaru, a Ziarului de Roman şi a numeroaselor presiuni făcute de liderul Sindicatului Liber Petrotub, Gheorghe Ciobanu, ţevarii a căror pensionare nu a fost posibilă, din luna februarie până acum, din cauza unor neînţelegeri, vor avea dosarele de pensionare reevaluate. S-a ajuns la concluzia că angajatorul a fost cel care a completat greșit adeverinţa care atesta că un muncitor prestase activităţi încadrate în condiţii speciale de muncă, lucru care era neadevărat, şi de aici s-au creat confuzii.
Problema ţevarilor a ajuns în atenţia senatorului Ioan Chelaru, încă de la sfârşitul lunii mai. Acesta a făcut o sesizare către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, pentru a primi o justificare pentru situaţia creată la nivelul companiei romaşcane. La începutul lunii iunie, senatorul romașcan a primit un răspuns din partea Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), în care se preciza care sunt activităţile care sunt încadrate în condiţii speciale de muncă şi care nu.
Ulterior, senatorul Leonard Cadăr a fost şi el implicat în această problemă, din dorinţa de a soluţiona problemele romaşcanilor. Acesta a discutat cu ministrul Muncii, apoi a făcut o interpelare în Parlamentul României despre situaţia din judeţul Neamţ şi a vorbit despre necesitatea modificării legislaţiei, astfel încât să nu mai existe dubii în ceea ce priveşte încadrarea activităţilor în condiţii speciale sau normale de muncă.
După ce a ajuns chiar să ameninţe cu greva foamei, liderul de sindicat Gheorghe Ciobanu a primit, în final, un răspuns favorabil de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Neamţ, prin care i s-a transmis că dosarele de pensionare vor fi reevaluate.
Cauza neînţelegerilor, adeverinţe completate greşit
„Metodologia de încadrare în grupe superioare de muncă trebuia respectată cu stricteţe, răspunderea pentru încadrarea ilegală a unor categorii de personal în grupe superioare de muncă revenind, în exclusivitate, conducerii unităţii, care trebuia să aplice întocmai prevederile legale”, a declarat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamţ.
Comisia Centrală de Contestaţii, din cadrul CNPP, cu prilejul soluţionării contestaţiilor depuse de persoane cărora Casa Judeţeană de Pensii Neamţ le valorificase condiţiile speciale acordate de ArcelorMittal Roman, în baza înscrisurilor efectuate de angajator, a opinat că meseriile exercitate şi funcţiile îndeplinite (de exemplu activitatea de strungar, desfăşurată, potrivit susţinerii angajatorul, pe linia de laminare la cald) nu se încadrau în prevederile exprese şi limitative ale actelor normative arătate, astfel că se impune valorificarea unor perioade în condiţii normale. Consecinţa a fost aceea de a se revizui decizia emisă şi de a modifica unele condiţii de pensionare sau de calculare a pensiei.
„Angajatorul ArcelorMittal Roman a recunoscut eroarea şi a făcut, ulterior, o altă încadrare. CJP Neamţ, având de soluţionat alte dosare, în care încadrarea în condiţii speciale era făcută pentru meserii sau funcţii care puteau fi exercitate şi în alte locuri de muncă decât cele pentru care a fost obţinut avizul (strungar, electrician, lăcătuş, sudor, decapator, inginer, şef secţie), a trebuit să adopte aceeaşi soluţie, de nevalorificare a condiţiilor speciale, până la primirea unui răspuns de la CNPP. Acesta a fost motivul pentru care o serie de cereri de pensionare au fost respinse. În urma răspunsului primit de la CNPP, a rezultat necesitatea ca în adeverinţele eliberate de ArcelorMittal Roman să se precizeze exact locul de muncă şi activitatea desfăşurată, dintre cele specificate în avizul obţinut pentru încadrarea în condiţii speciale. Despre acest aspect, au fost informaţi şi funcţionarii responsabili cu activitatea de resurse umane din cadrul ArcelorMittal Roman, cu care s-a ajuns la un acord asupra conţinutului adeverinţelor eliberate, atât pentru persoanele cărora li s-a respins cererea de înscriere la pensie, cât şi pentru alţi potenţiali solicitanţi. În acest mod, cererile de pensionare respinse vor fi revizuite, analiza lor implicând luarea în considerare a încadrărilor efectuate de angajator, aşa cum va rezulta din adeverinţele refăcute”, a precizat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt al CJP Neamţ.
„Îmi pare rău că a fost nevoie de atâta muncă, atâtea persoane implicate şi atâţia nervi pentru a rezolva o problemă simplă. Casa de Pensii trebuia să ne explice de la început că a fost o problemă cu completarea adeverinţelor de către angajator şi nu s-ar mai fi ajuns în această situaţie. Important este că problema a fost rezolvată şi mulţumesc tuturor celor implicaţi și care au contribuit la soluţionarea problemelor unor oameni care, după zeci de ani de muncă în condiţii grele, se vedeau nevoiţi să continue activitatea, din cauza unor nedreptăţi”, a spus Gheorghe Ciobanu.
Comentarii
Mare noroc de ziarul de roman.Daca nu exista acest ziar nu mai ieseau tevarii la pensie