Prima paginăEconomie

Țevarii au protestat la Bruxelles

Dimensiune text

Mii de angajaţi şi angajatori europeni din industria oţelului s-au adunat la Bruxelles într-un protest istoric împotriva dumpingului şi acordării Statutului de Economie de Piaţă Chinei, la eveniment fiind prezenţi şi romaşcani angajaţi ai companiei ArcelorMittal Roman.

Luni, 15 februarie, mai multe mii de angajaţi din industria oţelului şi angajatorii lor din cel puţin 17 state membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Bruxelles pentru a mărşălui în semn de protest împotriva dumpingului de produse din oţel din China, care duce la pierderea de locuri de muncă în UE şi încalcă principiile comerţului liber şi echitabil. De asemenea, protestele s-au îndreptat şi împotriva acordării premature a Statutului de Economie de Piaţă (MES) Chinei.

Marşul a fost organizat cu sprijinul Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER), sub egida AEGIS Europa, o alianţă de aproximativ 30 de sectoare industriale, ce cuprind inclusiv industria aluminiului, a metalelor neferoase, a panourilor solare, a fibrei de sticlă, a fabricării de biciclete şi a industriei ceramice.

Brussels 4Într-un discurs ţinut înainte de marş, preşedintele EUROFER, Geert Van Poelvoorde a declarat: „Am văzut o creştere bruscă a importurilor de oţel, o creştere de peste 100%, din China în UE, în ultimii trei ani. Importurile vin în Europa la niveluri de preţ sub costul de producţie; aceasta este cunoscut sub numele de «dumping». UE are instrumente de protecţie comercială (TDI) pentru a răspunde la acest tip de comportament, dar acestea au fost incredibil de lente pentru a utiliza tarifele comerciale. Este necesară o adaptare urgentă a legislaţiei comerciale”.

Conform datelor prezentate într-un comunicat de presă, de la începutul crizei financiare, 85.000 de locuri de muncă au fost pierdute în industria siderurgică europeană; iar doar în ultimele şase luni – 7.000 de locuri de muncă au dispărut. Fără a utiliza instrumentele de protecţie comercială disponibile în timp util, există un risc considerabil că vom vedea mai multe închideri de fabrici şi pierderi de locuri de muncă.

„Decizia de a acorda Chinei Statutul de Economie de Piaţă este ilogică. China nu este o economie de piaţă şi doar îndeplineşte unul dintre cele cinci criterii stabilite de UE pentru ţările care urmează să fie considerate ca atare”, a mai spus preşedintele EUROFER.

Participanţii la protest au cerut patru acţiuni concrete din partea Comisiei UE, şi anume: „procesul de punere în aplicare a instrumentelor de protecţie comercială să fie revizuit de urgenţă şi timpul necesar de la iniţierea cazurilor la introducerea unor măsuri să fie redus în mod semnificativ; un angajament din partea Comisiei de a moderniza instrumentele de protecţie comercială, pentru a fi adecvate contextului actual; pentru a nu fi acordat Statutul de Economie de Piaţă Chinei, atunci când este clar că nu îndeplinesc criteriile statutului de economiei de piaţă ale UE; Schema de comercializare a certificatelor de emisii din UE să fie modificată astfel încât să nu poziţioneze producătorii de oţel din Europa în dezavantaj competitiv faţă de concurenţii lor la nivel mondial”

Asociaţia Europeană a Oţelului salută măsurile cu privire la produsele plate laminate la rece din China, dar critică nivel extrem de scăzut de taxe impuse asupra importurilor de oţel din această ţară.

Brussels 3Brussels 2

COMENTARII

WORDPRESS: 0