HomeSanatate

Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col continuă în 2016

Programul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, demarat în 2012, continuă şi în 2016, astfel că toate femeile din judeţul Neamţ cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani pot cere de la medicul de familie o trimitere către spitalele din judeţ, pentru a face gratuit testul Babeş-Papanicolau.

În 2015, la nivelul judeţului Neamţ, potrivit datelor oferite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Neamţ, au fost testate 2.605 de femei, majoritatea având vârste cuprinse între 40 şi 44 de ani. La 233 dintre acestea au fost descoperite leziuni care indicau diagnosticul de cancer de col uterin, astfel că respectivele paciente au fost îndrumate către consultaţii de specialitate şi tratament adecvat.

Programul gratuit se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat. Pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau în cadrul programului, pacienta trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare. După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, iar dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare, după cinci ani.

Comentarii

WORDPRESS: 0