Prima paginăSanatate

Testare Babeș-Papanicolau gratuită la Spitalul Roman

Testare Babeș-Papanicolau gratuită la Spitalul Roman

Dimensiune text

 

 

Spitalul Municipal de Urgență Roman informează că toate femeile, asigurate și neasigurate, atât din mediul rural, cât și din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 25 de ani (împliniși) și 64 de ani (neîmpliniți), care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, au posibilitatea să efectueze testul Babeș-Papanicolau la unitatea medicală romașcană. Programul este gratuit și se desfășoară anual.

Programul a fost elaborat în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și are ca obiectiv principal reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora. Prin implementarea unui astfel de program, autoritățile sanitare urmăresc, în primul rând, depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate. Se are în vedere creșterea gradului de informare a populației, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție.

Chiar dacă nu toți medicii de familie sunt înscriși în programul național, pot elibera un bilet de trimitere (formular tip FS1) către ambulatoriul de specialitate al spitalului și, astfel, pacientele pot beneficia gratuit de testare. La Spitalul Municipal de Urgență Roman, femeile sunt așteptate la camera 19, la parter, pentru consiliere și recoltare.

„Este important de știut faptul că, în cadrul programului național, testarea se poate efectua o dată la 5 ani. Altfel spus, o pacientă care a efectuat testarea gratuit în anul 2019, mai poate fi testată gratuit în anul 2024. Nu vor intra în program femeile care prezintă absența iatrogenă a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecțiuni benigne și femeile cărora li s-a stabilit deja diagnosticul de cancer de col uterin. De asemenea, testarea se va opri și la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, dacă la ultimele trei examene citologice Babeș-Papanicolau au avut rezultate normale”, au mai precizat reprezentanții Spitalului Municipal de Urgență Roman.

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0