Sergiu Mureșan, absolvent al Colegiului Național „Roman-Vodă” din promoția 2011, este unul dintre romașcanii care trăiesc „visul american”. Și nu oricum, ci în calitate de student la Criminalistică, la Chicago State University. Sergiu Mureșan a obținut o bursă de studiu din partea Chicago State University, unde studiază Criminalistica și face parte din echipa de tenis a universității.
A fructificat o șansă, aceea a unei burse de studiu oferite de universitate, cu condiția de a juca tenis în echipa universității și, după primul semestru ca student american, consideră că a învățat o lecție importantă: cea a comunicării și a respectului față de cei din jur.
„Am descoperit în Statele Unite o atmosferă care este total diferită de cea din România. Oamenii sînt totdeauna ei înșiși, nu își impun bariere plecînd de la «ce o să zică lumea despre asta» și sînt foarte atenți unul cu celălalt. Sînt o mulțime de lucruri mărunte care îți pot face ziua și viața mai frumoasă, cum ar fi exemplul ca în campus să întîlnești oameni care nu te cunosc, dar care îți zîmbesc și îți urează o zi bună. Toate acestea sînt situații normale„, a spus Sergiu Mureșan.
Cursuri puține, dar teme multe
Viața de student american nu este aidoma celei din filme. Sergiu își petrece cea mai mare parte a timpului în campus, între antrenamente și meciuri și pregătirea temelor și a portofoliilor. „La începutul fiecărui semestru, ai posibilitatea de a-ți alege cursurile pe care vrei să le urmezi. Poți să îți alegi cursurile în așa fel încît să termini facultatea în doar trei ani și jumătate, important este să te poți pregăti pentru toate examenele. Programul de cursuri este relativ unul lejer. Eu am avut doar două zile cursuri de la ora 9 la ora 15, cu o singură pauză, în celelalte zile doar cîte un curs pe zi. Pe cît de lejer este programul de cursuri, pe atît de plin este, însă, programul de studiu individual, pentru că trebuie să pregătești teme și portofolii la toate cursurile și, practic, nu îți mai rămîne deloc timp liber„, spune Sergiu, care a apreciat în mod deosebit atitudinea profesorilor pe care i-a cunoscut acolo. „Toți profesorii cu care am lucrat au fost foarte atenți, dornici să te ajute, sînt sociabili și deschiși. Relațiile sînt prietenești, bazate în primul rînd pe respect: respect al profesorului față de student, respect al studentului față de profesor și respect pentru toate instituțiile„, spune Sergiu Mureșan.
A cutreierat America alături de echipa de tenis
Orice universitate din America este celebră și prin echipele sale, indiferent dacă este vorba de baschet, tenis, volei sau golf. Turneele la care a participat cu echipa universității i-au dat lui Sergiu posibilitatea de a cunoaște locuri la care nici nu îndrăznise să viseze, cunoscute doar din cartea de geografie. „Totul s-a întîmplat foarte repede. Cred că am realizat dimensiunea pasului pe care l-am făcut abia cînd am aterizat în Philadelphia, unde am schimbat avionul. Imensitatea clădirilor, autostrada cu cinci benzi pe sens pe care o vedeam în imediata vecinătate a aeroportului, zgomotele, toate m-au copleșit. Indiferent de cîte filme sau fotografii vezi, sînt incomparabile cu senzația pe care o ai cînd pui prima dată piciorul în America. M-am acomodat cumva din mers, pentru că, a doua zi după aterizare, am avut antrenament, a urmat înscrierea la facultate, iar antrenamente, iar cursuri, iar în fiecare weekend am avut meciuri. Toate aceste turnee mi-au dat posibilitatea să văd locuri în care nu am crezut niciodată că voi ajunge. Aproape că nu realizez că am fost, de exemplu, în Florida, la cel mai mare parc de distracții. Toate se succed cu foarte mare viteză și fac parte din ceea ce acolo înseamnă o viață normală„, spune Sergiu Mureșan.
Calitățile sale native și pregătirea cu care a venit de acasă l-au făcut pe Sergiu nr. 1 al echipei de tenis a Chicago States University. „Începutul a fost ceva mai dificil. Veneam după o perioadă mai lungă în care mă antrenasem mai puțin, pentru că am avut examenul de bacalaureat și am intrat în echipă de pe poziția a doua. Nu mi-am intrat prea repede în mînă, am fost și al treilea jucător la cîteva turne, dar am încheiat Conferința universităților, cea mai importantă competiție, ca jucătorul nr. 1 al echipei. Dar cel mai important lucru pe care l-am realizat cred că au fost relațiile pe care am reușit să le stabilesc cu colegii, atît cu cei din echipa de tenis, cu care am reușit să formăm o familie și cu colegii de curs. Colegii din echipa de tenis sînt și ei veniți din afara Americii și au și ei probleme de acomodare ca și mine și, la fel ca și mine, speră să fructifice această șansă pe care o au, de a trăi «visul american»„, a spus Sergiu.
Pentru el, cel puțin deocamdată, „visul” are două obiective, pe termen scurt și pe termen lung: „Primul obiectiv este acela de a reuși să obțin bursa în continuare și, apoi, să reușesc să profesez în Statele Unite în meseria pentru care mă pregătesc„.
Comentarii
Sergiu, tu deja stii asta, dar as vrea sa-ti mai spun inca o data: suntem cu adevarat mandri de tine!!! Felicitari! Meriti sa traiesti aceasta experienta minunata pentru toata munca si efortul depus de-a lungul anilor!
felicitari, succes mai departe, sa te tina puterile sa poti munci,