HomeRoman

Taxele și impozitele locale nu se majorează nici în 2013

Structura bugetului local pe anul viitor va fi discutată în luna noiembrie. Taxele și impozitele locale nu se vor majora.

 

 

Luna viitoare, primarul Laurențiu Dan Leoreanu se va întîlni cu reprezentanții compartimentelor și direcțiilor din cadrul administrației locale pentru a creiona bugetul local pentru anul 2013. Deși bugetul local nu este pregătit încă, edilul are o veste bună pentru romașcani: taxele și impozitele locale nu se vor majora nici anul viitor.

Am planificat deja o structură a bugetului pe anul următor, aceasta urmînd să fie discutată în luna noiembrie cu reprezentanții direcțiilor din Primăria Roman. Deși o creștere a taxelor și impozitelor locale ar fi necesară, nu vom majora taxele și impozitele nici anul viitor. Am promis romașcanilor că nu voi mări aceste taxe și mă voi ține de promisiune, mizînd pe cheltuirea judicioasă a banilor din buget. E o perioadă grea pentru toți, deci trebuie să protejăm romașcanii de efectele crizei economice„, a spus primarul Laurențiu Dan Leoreanu.

Cei mai buni plătitori de taxe și impozite sînt, prin tradiție, persoanele fizice din Roman. Pe de altă parte, chiar dacă firmele din municipiu achită taxele și impozitele locale cu mai mare dificultate în această perioadă de criză, cea mai mare parte a încasărilor ajunse în bugetul local din aceste taxe vine de la contribuabilii persoane juridice.

În opinia primarului Laurențiu Dan Leoreanu, vistieriei locale i-ar prinde bine cît mai multe surse de bani, mai ales pentru plata arieratelor. „Bugetul e ca un organism viu: aduce bani sub formă de venituri și duce bani, sub formă de cheltuieli. Cînd facem bugetul la început de an și anunțăm cîte zeci de milioane sînt în buget, acei bani nu există, de fapt, ci sînt estimări ale sumelor care vor fi încasate de la persoane fizice și juridice, bani care se adună pe tot parcursul anului. Pe măsură ce se adună aceste sume, se plătesc și cheltuielile. De aceea, lucrările efectuate în oraș se achită după 30, 45 sau 60 de zile de la momentul efectuării recepției. Orice factură neachitată înseamnă datorie, dar asta nu înseamnă că aceste datorii nu sînt corecte și legale. Nu putem plăti anticipat niciodată, iar plățile anticipate sînt ilegale și atrag răspunderea penală. Sigur că avem datorii și, de aceea, e nevoie de cît mai mulți bani în buget„, a spus edilul.

Comentarii

WORDPRESS: 0