HomeRural

Târgul de butoaie de la Boghicea

Dogăritul este un meșteșug de mult uitat în satele Romanului. Nu și în satul Boghicea, unde îndeletnicirea a devenit o afacere prosperă.

 

 

„Cel mai dezvoltat meșteșug din Boghicea a fost butnăritul. Locuitorii satului sunt renumiți pentru calitatea și dimensiunile butoaielor și căzilor care au ieșit din mâinile lor, recunoscuți în toate târgurile din Moldova”, spune profesorul Eugen Mihai, primarul comunei Boghicea.

Bătrânii satului nu mai trudesc lemnul, dar tinerii au furat meșteșugul și îl transmit mai departe. „Meseria de butnar s-a transmis din tată în fiu. Nu era familie în Boghicea care să nu aibă în gospodărie scule pentru făcut butoaie. Strujnița de la Boghicea, strămoșul strungului de lemn, expusă în Muzeul de Istorie din Palatul Culturii din Iași, ne arată vechimea acestei îndeletniciri pe meleagurile noastre. În trecut, din lemn se confecționau și roțile de la căruță, care, ulterior erau îmbrăcate în metal. Acum, căruțe cu roți din lemn se mai fac doar la comandă și doar în scop ornamental, pentru gospodării individuale și pensiuni. Tinerii au schimbat sculele vechi moștenite de la bunici cu aparatură modernă și fac butoaie de la cele mici dimensiuni până la 1.000 de litri”, a spus primarul comunei Boghicea.

Dogari autorizați sunt vreo cinci – șase, dar butoaie face tot satul. „Toamna se numără butoaiele”, spun localnicii, care au început deja să lucreze la butoaie. Cererea este mare. „Localnicii au comenzi din comunele vecine – Bozieni, Valea Ursului. Primarul de la Bozieni, de exemplu, are o comandă de butoaie la noi în comună”, a spus primarul Eugen Mihai. Meșterii dogari spun că nu au nevoie de publicitate. „Când dă comandă un om cum este primarul comunei Bozieni, cu un exercițiu dezvoltat de comunicare, află toată lumea”, explică primarul comunei Boghicea.

Butoaiele și căzile marca Boghicea ajung, în principal, în târgurile din județul Vaslui, unde este o importantă zonă viticolă. Localnicii spun că, atunci când vânzarea butoaielor scârțâie, se profilează pe tâmplărie, dar niciodată nu sunt în pierdere.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0