Casa Corpului Didactic a prezentat la Roman oferta cursurilor de formare pentru acest an. Cursurile costă de la 50 la 500 de lei. Profesorii trebuie să adune, prin formare, 90 de credite în 5 ani.
Marți 15 octombrie, la sala de festivități a Colegiului Tehnic „Miron Costin” a poposit Caravana programelor de formare continuă pentru anul școlar 2013 – 2014, derulate prin Casa Corpului Didactic Neamț, adresată profesorilor și învățătorilor. Reprezentanți ai Casei Corpului Didactic au făcut o scurtă prezentare a programelor avizate, care vor putea fi accesate prin intermediul instituției în acest an școlar.Cursurile se adresează tuturor categoriilor de angajați din sistem, de la debutanți la cei care dețin funcții de conducere, personal didactic auxiliar sau personal nedidactic, indiferent de disciplina pe care o predau sau de vechimea pe care o au la catedră. Cursurile propuse de Casa Corpului Didactic au prețuri care încep de la 50 de lei, pentru cursuri care se finalizează cu o adeverință și nu cu credite transferabile, până la 500 de lei. Cel mai costisitor curs, „Trans 0- Universitaria”, a fost disponibil până acum în cadrul proiectului „Compass”, cu finanțare europeană. Cei care nu au reușit să prindă locuri se pot forma acum pe banii lor, cu 500 de lei. 250 de lei costă participarea la cursul „Tehnici informaționale computerizate – TIC, nivelul I – inițiere”, curs de 99 de ore și cu 32 de credite, unul dintre cele mai solicitate cursuri din program.
„Avem în ofertă 113 programe acreditate, de la cursuri care se finalizează cu adeverințe, la cursuri cu credite transferabile. Conform legislației în vigoare, fiecare dascăl trebuie să facă dovada acumulării a 90 de credite, la fiecare cinci ani. Formarea continuă este un drept al nostru, dar și o obligație. Nici noi ca reprezentanți ai Casei Corpului Didactic, și nici directorii nu-i pot obliga, însă, pe colegii de la catedră să participe la cursuri”, a spus directorul Casei Corpului Didactic Neamț, Liliana Secară. Legislația nu face însă precizări legate de ce se întămplă cu dascălii care nu se ocupă de propria formare. „Nu există prevederi în acest sens, însă cei care nu fac dovada acumulării creditelor au de suferit în cazul în care există restrângeri de activitate în școală, aceștia vor fi primii care vor rămâne fără ore. Deasemenea, toate adeverințele și atestatele contează în cazul în care vor să ocupe o funcție, să avanseze în carieră”, a spus profesoara Dana Păiuș, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”.
Comentarii
Trebuie sa si rotunjeasca averea doar pe banii nostri , ei culeg roadele iar noi MUNCA.
e o mare porcarie treaba asta cu CCD-ul.toata timpenia asta cu 90 de credite in cinci ani e pentru ca niste „formatori” de la CCD, cei care tin cursurile, trebuie sa fie remunerati.si pentru ca institutia CCD sa existe, sa aiba activitate.de fapt e o gaura nagra care inghite aiurea niste bani, acele cursuri nu ajuta nimanui.iar toate lichelele, neprofesionistii din sistem sunt cei care se inscriu primii la genul asta de curs pentru a-si acoperi incompetenta de hirtii.
Bravo Anka, ai pus punctul pe i, cum se spune, doamnele de la CCD trebuie sa aiba cu ce sa si umple timpul pentru salariul primit de STAT DEGEABA