Iulian Bulai (foto) a fost premiat alături de alți 39 de studenți și absolvenți români în străinătate. Evenimentul a avut loc la a IV-a ediție a Galei Studenților Români, organizat de Liga Studenților Români din Străinătate. „România a creat cele mai bune circumstanțe pentru ca eu să reușesc în cariera mea de formator de dezbatere publică„, a declarat Iulian Bulai.
Foto: Alături de ambasadorul României la Oslo, Daniel Ioniță
Cei mai buni studenți și absolvenți români din străinătate în anul academic 2011 – 2012 au fost premiați marți, 8 ianuarie, în cadrul Galei Studenților Români, eveniment organizat de Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS). Unul dintre premianți este Iulian Bulai, din comuna Tămășeni.
Iulian Bulai, seminarist cu înclinații artistice
Iulian Bulai s-a născut pe 2 decembrie 1987, în comuna Tămășeni. A urmat cursurile Liceului Teologic Romano-Catolic „Francisc de Assisi”, din Roman. „Este un băiat inteligent, pasionat de artă, în general, și de sculptură, în special„, spune părintele Cristinel Sociu, directorul instituției liceale.
Unul dintre profesorii lui Iulian Bulai, profesor doctor Ovidiu Trifan, are numai cuvinte de laudă despre fostul său elev. „Avea înclinații spre literatură, pictură și filosofie. Regretatul pictor Gheorghe Tonița a fost cel care i-a descoperit talentul și l-a încurajat să se perfecționeze. Am fost impresionat când a scris și regizat o scenetă pe care a jucat-o alături de colegii săi. Citea foarte mult și discutai cu el pe probleme de istoria artei, filosofie sau teologie mai ceva decât cu un adult. Cu Iulian, ca și cu alți fost elevi, absolvenți ai liceului, am păstrat o relație prietenoasă„, spune profesorul Ovidiu Trifan.
Tânărul din comuna Tămășeni studiază sculptura în China
După absolvirea liceului, Iulian Bulai s-a înscris la Academia Națională de Arte din Oslo (Norvegia), unde a studiat sculptura. Pe timpul studiilor universitare a realizat peste 100 de sculpturi, lucrate în porțelan, care au făcut obiectul unei expoziții pe care artistul român a prezentat-o la Academia Națională de Arte din Oslo și care s-a bucurat de cronici artistice favorabile, inclusiv la televiziunea publică norvegiană.
„Pe timpul cursurilor de la Academia Națională de Arte din Oslo, Iulian a obținut o bursă de studiu la Lisabona și a participat la o tabără de studiu la Florența. Recent, a primit o bursă de studii în China, unde studiază în acest moment. Pe viitor, își dorește să activeze în zona culturală„, spune părintele Romuald Bulai, fratele lui Iulian Bulai.
Tânărul artist a efectuat și un stagiu de practică în cadrul Ambasadei României la Oslo. Cei doi frați Bulai au avut un proiect împreună: realizarea unei statui a Papei Ioan Paul al II-lea. Iulian Bulai a concurat la secțiunea „Studentul român al anului de pe alte continente”.
„A învăța presupune conștientizarea principiului cauză – efect. Niciodată nu am avut certitudinea că cele mai promițătoare cauze vor avea cele mai bune efecte. În schimb, am avut încrederea că unele dintre cele mai precare cauze pot avea efecte de neimaginat. Nu cred că aș fi muncit cu aceeași ardoare dacă aș fi avut o copilărie opulentă și dacă aș fi crescut într-o familie cu resurse puternice. Așadar, ceea ce pentru mulți ar fi reprezentat un început nu tocmai promițător a fost, pentru mine, cauza unei perioade strălucite de formare umană și academică. «Sărăcia și nevoile și neamul», dar și dorința de cunoaștere au reprezentat premisele entuziasmului meu. Prin urmare, am ajuns în marile academii și centre academice din Oslo, Lisabona, Florența și Beijing. Privind mereu înainte, sunt constrâns să înțeleg de unde vin și cine sunt. România a creat cele mai bune circumstanțe pentru ca eu să reușesc în cariera mea de formator de dezbatere publică„, a declarat Iulian Bulai la intrarea în finala competiției.
Au intrat în competiție peste 600 de studenți și absolvenți români de peste hotare
Gala Studenților Români din Străinătate, aflată la a IV-a ediție, urmărește să promoveze în spațiul românesc rezultatele academice deosebite ale studenților și absolvenților români din străinătate și să faciliteze relaționarea comunității universitare din România cu diaspora. Premierea celor mai buni studenți și absolvenți români din străinătate a avut loc la Palatul Parlamentului.
În fiecare an, Gala premiază cei mai buni dintre cei care se înscriu în competiția pentru excelență academică. În fiecare an, peste 600 de studenți și absolvenți români de peste hotare se înscriu la competiție. Juriul, alcătuit din personalități ale vieții academice, a desemnat, în acest an, 40 de finaliști ai Concursului „Premiile LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate”. Tinerii provin din 27 de orașe din țară, care au concurat la opt secțiuni: Studentul român al anului din America, Studentul român al anului din Europa, Studentul român al anului de pe alte continente, Studentul român Erasmus al anului, Studentul anului în România, Premiul special în Arte, Marele premiu al studentului român al anului din străinătate.
Comentarii
Un tanar cu anvergura intelectuala! A invatat sa foloseasca de timpuriu imprejurarile pe care viata i le-a oferit pentru a-si pune in valoare darurile cu care a fost inzestrat. Nu a profitat de circumstante, ci doar le-a sesizat. In rest, a fost foarte multă munca si bucuria frumoasa de a cunoaste.
Prof. Ioan Damoc
e vecinul meu….. un baiat demn de orice lauda! bravo lui!!!
Felicitări !
Bravo Iulian, te apreciez, si ma mandresc ca am fost colegi de liceu!
tanar de caracter!
Imi aduc aminte de tine. Felicitari Iulian si succes pe mai departe!
Felicitari Iulian!
Apropos de principiul aristotelic de causa-efect, frumos sesizat si pus in practica de tine…Daca imi permiti sa pun in evidenta un detaliu… Plecand de la premisa ca „România a creat cele mai bune circumstanțe pentru ca să reușesti în cariera”, deci si Liceul Franciscan, eu care am terminat de assemenea aceeasi scoala, vreau sa spun ca sunt mandru pentru oamenii care se formeaza acolo. Si adaug o mica sesizare. Talentul descoperit cu ajutorul filosofiei si cel daruit de Dumnezeu, dupa parerea mea, pot constitui doi versanti aparent diferiti. Primul e caracterizat de precarietatate si probabilitate, deoarece poate ajunge pana la un punct si atat (dupa teoria lui Aristotel, „per causas” si nu „per essentia”). Al doilea al doile are amprenta absolutului, deoarece este daruit de Dumnezeu care cunoaste „per essentia”. Iti doresc pe mai departe ca, pastrand unitatea celor doi versanti, sa ajungi la esenta lucrurilor si sa il descoperi tot mai mult pe Fauritorul lor! Succes Iulian!
Multumesc tuturor pentru felicitari si cuvintele frumoase.
Liceul Franciscan de la Roman…da un loc unde primind valori esti obligat apoi sa respiri valori. Ioan Lupu, crezi ca vorbmi despre despre o situatie „servo arbitro” a celor care termina acolo? Nu stiu?!
Sunt pe deplin recunoscator liceului si ordinului de oferta educationala de acolo si cred ca trebui extinsa. Cate cuvinte de lauda nu ar trebui adresate profesorilor si preotilor care si-au dedicat atat timp pentru aceasta cauza.
Confirm ca sistemul functioneza perfect fara pile, nasi, cumatrii, spaga, ciubucuri, bacsisuri, cadouri de 8 Martie, flori, alte contributii pentru marirea notei sau contributii pentru receptii, protocoale, aniversari si serbari.
Asta pentru ca fratii si profesorii cred in educatie de dragul educatiei.
Cum se poate extinde un asemenea sistem scolar oare?
Iulian Bulai
Nicidecum. Ar fi total contrar cu ce am afirmat. Cu siguranta se poate cadea si in riscul de a interpreta lucrurile in asa maniera… “Servo arbitro”, chiar conceptual vorbind, nu este compatibil cu Dumnezeu. Altfel am anula libertatea, evident. Cred in unitatea dintre ratiune si credinta; cred ca asta face ca lucrurile sa alunece armonios pe fagasul ascendent calitativ, .. si transcendental. In fine. Dar hai sa nu filosofam prea mult (eu nu sunt un filosof). In definitiv e meritul tau de a fi stiut sa valorifici talentul, sigur cu multa munca si pasiune. Sa dea Domnu si pe mai departe.
Cu privire la ultima intrebare, pe moment nu stiu ce sa spun…
felicitari sper sa ajungi cat mai departe ca sa avem cu ce ne mandri avem nevoie de persoane ca tine sa ne reprezinte in lume ……felicitari din dublin irlanda
Buna Iulian–Felicitari,pentru rezultatele optinute,,Ne bucuram ca esti bine si esti acolo unde esti,,Creatorul Divin sa-ti dea sanatate si toate visele si sperantele sa ti se indeplineasca,,,cu drag unchiul Nicu….
Felicitari pentru rezultatele obtinute!!! Mult noroc in continuare in consolidarea carierei in dezbateri publice” poate prin tine se vor face cunscute anumite adevaruri,carente cu care se confrunta sistemul national.Poate ca asta a fost menirea ta sa aduci natiei romane un plus pe harta Europei de ce nu si a Lumii”.Sper ca in curand sa aveti posibilitatea de a promova acest tip de sistem educational in Romania prin diverse mijloce media.Oare acesti oameni minunati care sunt inca anonimi vor primi vreo invitatie in vreo emisiune televizata pentru a dezbate si impartasii din propria lor experienta asimilata in diverse colturi si culturi ale lumii din diferite activitati economico-socio-culturale,?!
Iti doresc ascensiune in cariera asupra careia ai optat si in celelalte planuri personale!!!
Asa ati demonstart ca intr-o ,,tara de mana a doua”exista valori.
,,Junctis viribus”