HomeSanatate

Talentul ascuns al bolnavilor internați la Spitalul de Psihiatrie

Doi dintre clienţii fideli ai Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” Roman pictează şi sculptează. Ei participă, alături de alţi pacienţi, la ateliere de terapie prin artă, care îi ajută să treacă mai uşor peste problemele lor. 

arta 1Ca o metodă de relaxare, de integrare socială, dar şi pentru a se simţi utili, unii dintre pacienţii care se internează periodic la Spitalul de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman participă la ateliere de terapie prin artă. Acolo, ei fac obiecte decorative, felicitări sau tablouri. Chiar dacă, de foarte mult timp, conducerea spitalului nu a mai primit finanţare de la Ministerul Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, nu s-a renunţat la aceste activităţi, deoarece s-a dovedit că sunt benefice pacienţilor şi îi ajută să treacă mai uşor de drama prin care trec.

Doi dintre pacienţii care ajung frecvent la Spitalul de Psihiatrie, din cauza dependenţelor de alcool, îşi găsesc liniştea în activităţi artistice, precum pictura sau sculptura. Pentru ei, arta este o metodă de exprimare a emoţiilor, sentimentelor, trăirilor pe care le au.

Unul dintre aceşti pacienţi pictează. Tablourile lui au fost înrămate şi expuse în tot spitalul, iar fotografii ale acestor tablouri au fost publicate inclusiv pe site-ul unităţii medicale. „Este vorba despre un pacient care are în jur de 50 de ani şi provine dintr-o localitate din afara Romanului. Nu are probleme psihice precum schizofrenia, dar are probleme cu consumul unor substanţe care îi afectează comportamentul şi relaţiile cu cei din jur şi, de aceea, revine, periodic, la noi. Chiar dacă stă o perioadă în spital, problemele din viaţa de zi cu zi îl fac să recadă şi să ajungă din nou aici. Este o persoană foarte talentată. Adesea, se consultă cu personalul medical cu privire la ce şi-ar dori să mai picteze, dar, în final, realizează tabloul tot în viziunea proprie”, spune medicul Anca Hîncu, managerul Spitalului de Psihiatrie „Sfântul Nicolae” din Roman.

Un alt pacient, aflat în aceeaşi situaţie, îşi umple timpul sculptând în lut.

arta 6Angajaţii spitalului îi încurajează, punându-le la dispoziţie materialele de care au nevoie, ca acuarele, pensule, pânză, creioane colorate, hârtie şi tot ce mai au nevoie. „Aceşti doi pacienţi sunt persoane coerente, cu care poţi discuta, care nu au tulburări psihice. Frumos este că niciunul dintre ei nu este artist prin meserie. Ei fac aceaste lucruri din pură pasiune”, susţine medicul Anca Hâncu.

În mod normal, pentru a urma o terapie ca la carte, prin intermediul activităţilor artistice, pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie ar avea nevoie de cineva care să îi îndrume şi să îi ajute la crearea unor astfel de obiecte artistice. În anii trecuţi, au venit voluntari care au pictat împreună cu bolnavii. Deocamdată, însă, nu există, în spital, personal specializat care să facă acest lucru, însă locul acestor îndrumători este luat de personalul medical, care reprezintă, uneori, şi o muză pentru aceşti creatori.