Prima paginăActualitate

Tablourile confiscate de un polițist nemțean au ajuns în administrarea Complexului Muzeal Județean

Tablourile confiscate de un polițist nemțean au ajuns în administrarea Complexului Muzeal Județean

Dimensiune text

 

În cursul anului 2014, în cadrul unei acțiuni organizate de Inspectoratul General al Poliției Române în târgul de antichități din localitatea Negreni, județul Cluj, au fost confiscate 89 de tablouri, ce erau puse la vânzare de către un bărbat de 38 ani, din Satu Mare.

Acesta a încălcat prevederile articolului 35 din Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, fapt pentru care a fost sancționat contravențional și a fost luată măsura complementară de ridicarea bunurilor, în vederea confiscării. În urma evaluării tablourilor, au fost identificate nouă tablouri de valoare semnate de pictorii: Alexandru Ciucurencu, Ipolit Strâmbu, Nicolae Enea, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Ion D. Demetrescu și Petre Abrudan.

„Ca urmare a respingerii contestației făcute de contravenient, tablourile au fost preluate în data de 10 noiembrie 2016 și predate în administrarea Complexului Muzeal Județean Neamț, având în vedere că acestea au fost confiscate de ofițerul specializat în domeniul patrimoniului cultural din cadrul IPJ Neamț, care a participat la acțiune. Conform articolului 35 din Legea 182/2000, vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizaţi, cu respectarea prevederilor prezentei legi”, precizează un comunicat al IPJ Neamț.

ipj-neamt-tablouri-confiscate-3

ipj-neamt-tablouri-confiscate-4
ipj-neamt-tablouri-confiscate-1

ipj-neamt-tablouri-confiscate-2

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0