Sute de șoferi sancționați pentru că nu au purtat centura de siguranță

HomeActualitate

Sute de șoferi sancționați pentru că nu au purtat centura de siguranță

 

În perioada 13 – 19 martie, polițiștii Serviciului Rutier Neamţ au acționat pentru impunerea folosirii centurii de siguranță și a dispozitivelor de retenție omologate de către conducătorii auto și pasagerii aflați în autovehicule, în cadrul campaniei preventive „Seatbelt”, coordonată de Organizația Polițiilor Rutiere Europene.

Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea victimizării persoanelor, menținerea trendului descendent al numărului accidentelor rutiere mortale sau grave, precum și conștientizarea participanţilor la trafic cu privire la consecințele neutilizării centurilor de siguranță și/sau altor dispozitive de retenție omologate, în cazul implicării acestora în accidente.

Polițiștii rutieri au efectuat controale pe parcursul întregii săptămâni, urmărind gradul de folosire a centurii de siguranţă, atât de către conducătorii auto cât şi de către pasagerii din autovehicule, precum și respectarea regulilor privind transportul copiilor în autovehicule.

„În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 536 de sancțiuni contravenționale pentru nefolosirea centurii de siguranță/dispozitivelor de retenție și 35 de sancțiuni pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitive hands-free. Reamintim că nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii auto se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (290 – 435 lei) și 2 puncte penalizare, iar de către pasageri cu aceeași amendă, fără aplicarea punctelor de penalizare. De asemenea, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte amendă (580 – 725 lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum și în situația nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă”, informează IPJ Neamț.

Centura de siguranţă salvează vieţi

„Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le, deci, chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local!

Folosirea centurii de siguranţă, în caz de accident, crește șansele de supravieţuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.)

Dispozitivele de tip „airbag” sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenţie care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate!”, mai precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Niste NESIMTITI. ZILNIC vad politisti care conduc: FARA centura, fumeaza si vorbesc la telefon. Sfatuiesc pe cei sanctionati sa le faca poze, cand incalca legea si sa le distribuie pe retelele de socializare.