SUTE DE NEMŢENI SANCŢIONAŢI PENTRU CĂ NU PURTAU CENTURA DE SIGURANŢĂ

HomeActualitateNeamt

SUTE DE NEMŢENI SANCŢIONAŢI PENTRU CĂ NU PURTAU CENTURA DE SIGURANŢĂ

 

centura de sigurantaPoliţiştii Serviciului Rutier Neamţ au acţionat, săptămâna trecută, pentru impunerea folosirii centurii de siguranţă şi a dispozitivelor de retenţie omologate de către conducătorii auto şi pasagerii aflaţi în autovehicule, în cadrul campaniei preventive „Seatbelt”, coordonată de Organizaţia Poliţiilor Rutiere Europene. Scopul acestei acţiuni a fost reprezentat de reducerea victimizării persoanelor, menţinerea trendului descendent al numărului accidentelor rutiere mortale sau grave, precum şi conştientizarea participanţilor la trafic cu privire la consecinţele neutilizării centurilor de siguranţă şi a altor dispozitive de retenţie omologate, în cazul implicării acestora în accidente.

Poliţiştii rutieri au efectuat controale pe parcursul întregii săptămâni, urmărind gradul de folosire a centurii de siguranţă, atât de către conducătorii auto, cât şi de către pasagerii din autovehicule, precum şi respectarea regulilor privind transportul copiilor în autovehicule.

În urma activităţilor desfăşurate, au fost aplicate 375 de sancţiuni contravenţionale pentru nefolosirea centurii de siguranţă sau a dispozitivelor de retenţie şi 25 de sancţiuni pentru folosirea telefonului mobil fără dispozitive hands-free.

Nefolosirea centurii de siguranţă de către conducătorii auto se sancţionează cu 2-3 puncte amendă (210-315 lei) şi 2 puncte penalizare, iar de către pasageri cu aceeaşi amendă, fără aplicarea punctelor de penalizare. De asemenea, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4-5 puncte amendă (420-525 lei) şi 3 puncte de penalizare în cazul neasigurării că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, precum şi în situaţia nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă.

Centura de siguranţă salvează vieţi

„Legislaţia în vigoare prevede obligativitatea utilizării centurii de siguranţă, atât în localităţi, cât şi în afara acestora, pentru toţi ocupanţii locurilor prevăzute cu asemenea dispozitive – folosiţi-le, deci, chiar şi pe distanţe scurte, în trafic local! Folosirea centurii de siguranţă, în caz de accident, creşte şansele de supravieţuire de la 40% la 60%. Pentru a fi eficientă, centura de siguranţă trebuie utilizată corect, reglând înălţimea acesteia astfel încât să treacă peste mijlocul umărului şi nu peste gât, ajustând-o astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust şi bazin), fără a fi răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.). Dispozitivele de tip «airbag» sunt, de fapt, sisteme suplimentare de retenţie, care au eficacitate numai dacă centurile de siguranţă sunt cuplate!”, precizează un comunicat al IPJ Neamţ.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0