Zona rurală din Neamţ este ruptă de accesul la Internet printr-un punct fix. Marii distribuitori de Internet testează satele şi comunele, însă realizarea infrastructurii atrage cheltuieli mari.
Aproape 200 de localităţi din judeţ, care însumează 116.580 de locuitori, nu au acces fix la Internet de mare viteză şi nici nu vor avea, în perioada imediat următoare, potrivit unui studiu realizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Acesta a fost realizat pentru a veni în sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), instituţie care coordonează implementarea unor programe de dezvoltare a infrastructurii în bandă largă (broadband) în zonele rurale din România.
La ora actuală, marii distribuitori de Internet testează satele şi comunele, însă realizarea infrastructurii atrage după sine cheltuieli mari, iar numărul abonaţilor ar putea reprezenta o problemă cel puţin în judeţul Neamţ, unde mulţi locuitori din mediul rural sunt în vârstă, iar accesul la Internet nu este o prioritate pentru ei. Asta dacă ştiu ce este şi ce rol are. Văleni, Ruginoasa, Gherăeşti, Dulceşti, Icuşeşti, Ion Creangă sau Stăniţa sunt doar câteva comune care au localităţi unde Internetul de mare viteză nu a ajuns.
„Pentru a realiza această listă, ANCOM a transmis un chestionar către operatorii de comunicaţii electronice din România, primind răspunsuri din partea a 1.006 dintre aceştia. În lista rezultată din studiul ANCOM nu au fost incluse localităţile care fac obiectul altor proiecte finanţate din fonduri publice al căror scop este realizarea de reţele de comunicaţii electronice, fiind previzibil că în viitorul apropiat aceste localităţi vor avea acces la serviciile de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză”, a comunicat Autoritatea.
În plus, pentru a evita finanţarea din fonduri publice a unor reţele paralele în localităţile care nu mai necesită această intervenţie, instituţia recomandă operatorilor de comunicaţii electronice să transmită periodic informaţii privind realizarea de reţele de comunicaţii electronice/furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de mare viteză, la punct fix, în localităţile identificate ca fiind neacoperite.
La nivel naţional, aproape 6.500 de localităţi, cu o populaţie ce însumează 2,85 milioane de locuitori, nu au acces la internet fix de mare viteză.
Comentarii