Prima paginăSocial

Suspiciuni prin Primăria Roman – Episodul 1

Suspiciuni prin Primăria Roman – Episodul 1

Dimensiune text

Ziarul de Roman, ca orice trust de presă, monitorizează activitatea instituțiilor statului. De peste 20 de ani, cam știm cum stau lucrurile. Există o periodicitate a unor acțiuni, la fel ca în viața fiecărui om. De exemplu, primăvara se plantează pomi, vara se deschide ștrandul, toamna se numără bobocii și iarna se dă la lopată. Așa este și cu activitatea din Consiliul Local. La finele anului se stabilesc taxele pentru anul următor, la începutul anului se votează bugetul și, aproape la fiecare ședință ordinară – subliniem, de când e lumea și pământul – se votează documentații de urbanism, în special cereri de concesiuni de terenuri, directe sau prin licitație. Din luna octombrie și până acum, aceste cereri nu au mai ajuns să fie supuse votului. Și am întrebat de ce? De ce, dintr-odată, deși există cereri depuse, ele nu mai ajung să fie rezolvate, favorabil sau nefavorabil.

Primăria municipiului Roman, prin vocea viceprimarului Radu Samson, ne-a răspuns, dar pe noi nu ne-a lămurit răspunsul, ce poate fi consultat la finele articolului, și vă spunem și de ce.

Nu mai revenim asupra faptului că răspunsul oferit de instituție a fost înțeles de către conducere că e adresat pe persoană fizică și că ni s-au oferit informații legate de numărul de cereri de concesiune existente din decembrie, de când a fost votat viceprimarul, și nu de la începutul mandatului executivului și legislativului, adică din octombrie. Până la urmă, lucrăm cu materialul clientului, care ne spune că din decembrie și până acum sunt 28 de solicitări.

Viceprimarul Radu Samson ne explică procedura prin care se poate concesiona un teren. În acest răspuns se invocă avizul de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local. În mod inexplicabil și pe lângă lege se spune că această comisie stabilește dacă solicitarea de concesiune este „oportună”. Imediat apoi, se spune că, dacă primește avizul, se intră cu proiect de hotărâre în Consiliul Local.

Citește și:   Licitație pentru închirierea de locuri în parcări nou amenajate în Roman

Conform Codului Administrativ – și nu unei opinii a noastre –, avizul Comisiei de Urbanism și Administrarea Teritoriului este unul consultativ. Cei cinci consilieri locali care fac parte din comisie, printre care se numără și viceprimarul Samson, pot verifica doar dacă dosarul cu întreaga documentație este complet. Nici nu ar putea fi incomplet, pentru că el este predat când e complet de către Direcția de Urbanism din Primărie și nimeni nu-și taie craca de sub picioare. Da, consilierii pot merge pe teren, să vadă cum stau lucrurile la fața locului, să discute cu vecinii, să studieze cum bate soarele, pot să facă ce vor ei. După care trag o concluzie, în favoarea sau în defavoarea aprobării proiectului. Dar acest aviz este consultativ.

Singurul care are drept de decizie dacă un teren poate fi sau nu concesionat este Consiliul Local, în ședință, când consilierii își dau sau nu acordul. Și votul, mai ales dacă este „împotrivă”, trebuie să fie argumentat pe lege, altfel solicitantul poate să acționeze în judecată Consiliul Local dacă se invocă „oportunități” și nu litera legii și dreptul cetățeanului de a concesiona un teren pentru a se dezvolta.

Tot în acest răspuns, estimarea specialiștilor este că de la momentul solicitării și până să intre în Consiliul Local trec, atenție!, 19 săptămâni, aproape cinci luni! Practic, dacă un romașcan dorește să-și extindă balconul, cu trei metri pătrați, ar trebui să aștepte jumătate de an până când să i se îndeplinească dorința! Mai ușor poți cumpăra teren pe Marte.

Va urma.

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0