Prima paginăPolitica

[FOTO] Surprize, surprize: primarul Laurenţiu Leoreanu nu a fost învestit

[FOTO] Surprize, surprize: primarul Laurenţiu Leoreanu nu a fost învestit

Dimensiune text

 

noul consiliu local 06 copySurprize, surprize la Roman – şi nu neapărat plăcute – la şedinţa de constituire a noului Consiliu Local şi a momentului învestirii primarului Laurenţiu Dan Leoreanu pentru mandatul 2016-2020. Mai exact, aproape toată lumea a venit la eveniment, totul s-a desfăşurat aproape conform legii, însă a lipsit cu desăvârşirea hotărârea judecătorească de învestire a edilului. Practic, Romanul are acum în funcţie consilierii locali noi şi primarul vechi.

Au lipsit de la prima şedinţă

Deşi încă de săptămâna trecută se ştia că vineri, 24 iunie, are loc şedinţa de constituire a Consiliului Local, doi aleşi au lipsit: Daniel Laurenţiu Vasiliu (din partea PSD) şi Dragoş Moroşanu (de la PNL). Au fost prezenţi şefii Poliţiei Roman, ai Detaşamentului de Pompieri Roman, ai Armatei, Bisericii, Spitalului şi directorii liceelor din oraş.

La şedinţă a participat subprefectul Gheorghe Neculae, iar după intonarea imnului României şi a celui al Romanului, cel mai în vârstă consilier, Miluţă Scutaru (PNL), şi cei mai tineri, Andrei Fron şi Graţian Iacob (tot PNL), au preluat conducerea şedinţei, însă numai primul a şi vorbit de la prezidiu.

Consilierii au ales componenţa comisiei de validare a Consiliului, care este formată din: Lucian Micu, Mircea Beloiu, Dragoş Moroşanu, Roxana Iorga – PNL şi Daniel Vasiliu – PSD, comisie care a anunţat că a invalidat două mandate de consilier local: cel al lui Laurenţiu Leoreanu, care a ales funcţia de primar în faţa celei de consilier local, şi cel al lui Gheorghe Oprea, candidatul PSD la funcţia de primar, dar care a pierdut, şi a preferat să renunţe la politică pentru a se reîntoarce în câmpul muncii, la ANAF.

Consilierii au validat fiecare mandat de consilier, după care au depus jurământul, în schimbul căruia au primit eşarfa şi insigna cu însemnele municipiului Roman, iar ulterior şi tableta necesară consultării proiectelor de hotărâre.

Cine a „trădat” de la PSD la votul viceprimarului?

După ce aleşii locali au depus jurământul, s-a ales ca, pentru următoarele şedinţe, pentru cel mult trei luni, preşedinte să fie Leonard Achiriloaei, din partea PNL, care a anunţat procedura pentru alegerea viceprimarului.

Au urmat câteva minute în care aleşii au râs, au spus tot felul de glume, dar rezultatul votului este cel puţin interesant. Singura propunere făcută pentru funcţia de viceprimar a venit din partea PNL, care are 15 consilieri din totalul de 21, adică are majoritatea asigurată, nominalizarea fiind făcută de Lucian Pascariu pentru Lucian Ovidiu Micu, cel care a fost viceprimar şi în mandatul trecut. Fiecare ales local a primit un buletin de vot cu numele lui Lucian Micu şi, dacă nu era de acord cu propunerea, trebuia să taie numele acestuia. Unii au intrat în cabina de vot cu pix, alţii fără pix, motiv pentru care s-au făcut şi multe glume – cele mai multe le-a făcut primarul Laurenţiu Leoreanu, care le-a explicat consilierilor PSD ce trebuie să facă: „Dacă subliniaţi numele, rămâne viceprimar, la Bicaz aşa au făcut unii aleşi”, „Folosiţi pix de culoare neagră, fără pastă”, „Se vede linia” (în cazul consilierului Constantin Holban), „Cred că va fi balotaj” şi alte intervenţii apreciate de cei prezenţi la eveniment.

La momentul votului, care este unul secret, Lucian Micu nu a mai intrat în cabina de vot, ci a luat buletinul, l-a împăturit şi l-a introdus în urnă. Un fapt similar s-a întâmplat în urmă cu patru ani, când un gest similar, adică un vot la vedere, a fost făcut de George Lazăr, fost prefect, care a fost taxat imediat de reprezentantul Prefecturii. De data aceasta, gestul viceprimarului a fost trecut cu vederea.

Dintre cei 19 consilieri, 15 au votat cu Lucian Micu şi 4 au votat contra. Pe principiul politic, dat fiind faptul că din partea PSD au fost prezenţi cinci consilieri, iar de la PNL au fost prezenţi 14, înseamnă că măcar un ales de la PSD l-a reconfirmat pe Lucian Micu pe funcţie.

Cine face parte din comisiile de specialitate

După votul pentru stabilirea viceprimarului, au urmat propuneri pentru stabilirea membrilor comisiilor de specialitate. Pentru comisia pentru urbanism şi administrarea teritoriului au fost aleşi: Lucian Micu, Dana Păiuş, Lucian Pascariu, Andrei Fron – PNL şi Daniel Vasiliu – PSD. Pentru comisia pentru buget-finanţe au fost aleşi: Leonard Achiriloaei, George Bălan, Miluţă Scutaru, Dragoş Moroşanu – PNL şi Iulia Havrici – PSD. Din comisia pentru administraţie publică locală, sport şi turism fac parte: Bogdan Andrieş, Roxana Iorga, Petru Farcaşi – PNL şi Eugen Pătraşcu şi Ilie Boloca – PSD. Din comisia pentru cultură, culte, sănătate, învăţământ şi tineret fac parte: Daniela Suman, Mircea Beloiu – PNL şi Radu Cătălin Curpăn – PSD. Din comisia juridică fac parte: Constantin Ghica, Graţian Iacob – PNL şi Constantin Holban – PSD.

Romanul are primar vechi

Și, când toată lumea aştepta momentul în care primarul depune jurământul, secretarul municipiului a anunţat că, din cauza faptului că hotărârea judecătorească de învestire a celui care a luat cele mai multe voturi la alegerile pentru funcţia de primar nu a fost redactată, consilierii vor fi convocaţi la o nouă şedinţă. Mai exact, abia luni, 27 iunie, primarul Laurenţiu Leoreanu îşi va prelua noul mandat, până atunci fiind primar tot prin mandatul din 2012. Ciudat sau nu, la circa zece minute după terminarea şedinţei, care a durat o oră şi 50 de minute, Judecătoria Roman a anunţat că hotărârea este gata, dar şedinţa se încheiase, Romanul având, practic, acum, un consiliu local nou şi un primar vechi, dar, din fericire, este acelaşi primar vechi cu cel nou. Dacă Primăria era câştigată de un alt candidat, atunci lucrurile erau cel puţin ciudate.

Subprefectul Gheorghe Neculae a felicitat administraţia locală pentru buna colaborare din trecut: „Este o mare cinste să fiu prezent aici. Romanul este un oraş de suflet, soţia mea este de aici, iar eu am călcat aici din 1960, fiind buzoian. Romanul este o forţă şi aveţi o mare răspundere pentru comunitate. Am avut o colaborare excepţională cu Consiliul Local şi una foarte bună cu primarul Laurenţiu Leoreanu pe tot ceea ce a însemnat relaţia cu Prefectura”.

Și Dragoş Munteanu, protopop de Roman, a felicitat noua echipă şi a dat citire cuvântului de binecuvântare al IPS Ioachim Băcăoanul, arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

La final, edilul vechi şi nou al Romanului le-a urat succes consilierilor locali şi şi-a exprimat încrederea că: „acest consiliu va fi şi mai bun şi vom face lucruri frumoase pentru Roman, iar tot ceea ce facem să se materializeze în tot ce este mai bun pentru oraş. Dincolo de documentele administrative, pe primul loc trebuie să se afle omul şi activitatea noastră trebuie să aibă ca rezultat o viaţă mai bună”.

La finalul şedinţei, cei prezenţi au ciocnit un pahar de şampanie, pentru ca luni, 27 iunie, de la ora 10.00, să se întoarcă la muncă pentru a-l legitima şi pe primar.

Cine sunt noii consilieri locali

Din noul Consiliu Local Roman fac parte: Lucian Micu, Leonard Achiriloaei, Constantin Ghica, Roxana Iorga, Lucian Pascariu, Bogdan Andrieş, Mircea Beloiu, Andrei Fron, Dragoş Moroşanu, Dana Păiuş, Miluţă Scutaru, Petru Farcaşi, Daniela Suman, Graţian Iacob şi George Bălan – din partea PNL, şi Radu Cătălin Curpăn, Daniel Laurenţiu Vasiliu, Iulia Havrici Tomşa, Constantin Holban şi Eugen Pătraşcu şi Ilie Boloca – din partea PSD.

noul consiliu local 01

noul consiliu local 02

noul consiliu local 03

noul consiliu local 04

noul consiliu local 05

noul consiliu local 06

noul consiliu local 07

noul consiliu local 08

noul consiliu local 09

noul consiliu local 10

noul consiliu local 11

 

noul consiliu local 13

 

noul consiliu local 12

 

noul consiliu local 14

 

 

 

 

 

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Daca redactarea actului final, dureaza aproape o luna.Ce putem face? Mai alegem odata!