Cantonamentul de pregătire centralizată în salina de la Slănic Prahova al aruncătorilor din lotul național se va încheia la sfârșitul acestei săptămâni, după o lună și jumătate. Cele două sportive din Roman au ca obiective, în acest an, calificarea în finalele mondiale și europene.
Antrenorul emerit Lucică Cucoș și elevele sale Bianca și Roxana Perie vor începe, de luni, un nou stagiu de pregătire la Snagov, de această dată în aer liber, în vederea participării la concursurile din anul competițional 2013. Prima competiție a anului, cu participarea reprezentanților recunoscutei școli romașcane în domeniu, va fi Campionatul Național de Aruncări Lungi din perioada 5-7 martie, care va avea loc în București.
„Mi-aș dori ca Bianca să arunce 75 de metri în acest an”
Pregătirea în salină a decurs conform planificării. „Toți au tras din greu și mai au de tras până la sfârșitul săptămânii. A fost o lună și jumătate în care nu s-a făcut rabat de la efort pe antrenamente specifice pentru creșterea forței, îmbunătățirea tehnicii, mărirea vitezei și dezvoltarea tuturor calităților necesare probei de aruncare a ciocanului. Am făcut și o serie de verificări în ce privește potențialul de moment. Bianca a ajuns, cu aruncările, la 68 de metri. La rândul său, Roxana a atins un maximum de 55,70 metri. Ne apropiem de valorile pe care le dorim în această perioadă a anului, una de acumulări. Când vom ieși la suprafață, îmi voi da seama ce am realizat în perioada petrecută în subteran, cu câte zece ore, săptămânal, de antrenament adaptat condițiilor de mediu. Mi-aș dori ca Bianca să arunce, în primă fază, undeva la 70 de metri. Roxana trebuie să urce și ea până spre 58 de metri, cât este baremul de calificare la Campionatul European. Ea este în primul an la juniori I și cred că este în stare să prindă finala europenelor, adică intrarea pe lista celor mai bune opt aruncătoare junioare de ciocan de pe continent. Dacă va da și peste 60 de metri, va ciupi și medalie. De la Bianca mă aștept să-și depășească recordul, 73,52 metri, ba chiar să arunce 75 de metri. În primă fază, însă, vreau ca ea să-și facă baremul de 72 de metri, pentru a fi pe lista participantelor la Campionatul Mondial de la Moscova. Apoi, să prindă și finala de 12. A terminat-o cu tineretul, este senioară. Ne batem cu cifrele. La aruncări este vorba de metri, la alergări viteză secundele sunt cele care contează. Nu vizăm neapărat locul în clasament. Dacă ieși pe locul I la un concurs obișnuit sau de mai mică importanță și ai aruncat prost, degeaba ai câștigat. Eu sunt la fel de optimist cum eram și anul trecut. Treaba mea este să pregătesc sportivul să ajungă în formă până intră în concurs. De acolo, depind de el”, a declarat Lucică Cucoș.
Concurență mare pentru intrarea în lotul olimpic atletic
S-a hotărât, la Federația Română de Atletism, încă din toamna anului trecut, alcătuirea unui lot restrâns de atleți, de performanță, care să fie susținut bine financiar și de la care se așteptă rezultate în perspectivă, cu finalitate constând în medalii la următoarea ediție a Jocurile Olimpice, dar și cu rezultate bune și foarte bune la campionate mondiale și europene, începând din acest an și până în 2016.
„Este concurență foarte mare pentru cele zece locuri din lotul olimpic atletic. Sunt 47 de probe. Dacă am pune doar câte trei candidați, câți au dreptul să participe în fiecare probă, din fiecare țară, într-o finală olimpică, tot ar fi aproape 150 de concurenți pentru cele zece locuri din lotul olimpic. Lotul se va stabili la începutul lui aprilie, după Adunarea Generală de alegeri de la Federație. Fiecare dintre componeții lotului va primi indemnizația stabilită, astfel că miza este mare. Rezultatele vor decide care vor fi cei zece, iar Bianca nu ar trebui să lipsească dintre ei”, a mai zis Lucică Cucoș.
[sam_ad id=”111″ codes=”true”]
Comentarii