Prima paginăActualitateNeamt

Suplimente alimentare înşelătoare

Dimensiune text

În perioada 23 – 30 iunie 2014, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat o acţiune de control, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare  şi publicitate a suplimentelor alimentare.

Au fost verificaţi 13 operatori economici, constatându-se abateri la 11 dintre aceştia. Acţiunea de control s-a desfăşurat în reţeaua de distribuţie şi comercializare – farmacii, magazine nespecializate şi magazine tip plafar.

Produsele verificate au fost de diverse categorii, predominând suplimentele sub formă  de tablete, capsule, comprimate, tincturi de plante sau soluţii hidroalcoolice din plante.

În ce priveşte calitatea produselor comercializate, nu au existat suspiciuni care să genereze obligativitatea testării produselor în laboratoare autorizate. De aceea nu au fost prelevate probe pentru a verifica încadrarea în parametrii de calitate prevazuţi sau declaraţi.

Citește și:   Locuință în flăcări la Trifești

Au fost identificate produse pentru care s-a constatat că denumirea de supliment alimentar nu era înscrisă pe ambalaj, ci doar pe prospect; produse la care lipsea de pe ambalaj avertizarea obligatorie „a nu se depăşi doza zilnică recomandată”, sau ceaiuri cărora li s-au atribuit proprietăţi de prevenire şi tratare, recomandate ca fiind „tonic, laxativ, diuretic, antitumoral”.

Preţurile nu erau afişate la toate produsele, se foloseau etichete autoadezive cu înscrisuri mici, ilizibile; prin forma de expunere a produselor, preţurile nu erau accesibile consumatorilor, în aproape toate cazurile fiind necesară intervenţia vânzătorului.

„Ca urmare a constatărilor făcute, s-au dat cinci amenzi contravenţionale, în valoare totală de 11.000 de lei şi şapte avertismente”, a precizat inginerul Gelu Moldovanu, comisar şef adjunct al CJPC Neamţ.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0