Proiectul burselor Marsat, un parteneriat derulat de SC Marsat împreună cu Ziarul de Roman, porneşte din nou la drum. Societatea Marsat Roman, prin managerul Vasile Balcan, susţine performanţa şcolară şi interesul tinerilor pentru o carieră de succes, prin acordarea unor burse şcolare în valoare de câte 1.000 de lei pe semestru, pentru zece tineri, pe perioada anului şcolar 2014 – 2015. Pentru desemnarea celor zece bursieri a fost deschisă o nouă procedură de selecţie, la care pot participa atât elevii care au mai beneficiat de burse Marsat în anii şcolari trecuţi, cât şi orice alt elev care îndeplineşte condiţiile impuse de organizatori. Înscrierile se fac la redacţia Ziarului de Roman, până pe 15 octombrie. Vă prezentăm, în continuare, poveştile tinerilor care intră, în acest an, în cursa pentru obţinerea unei burse Marsat.
Face naveta pentru a studia pianul
Alexandru Eduard Giurgilă este din Adjudeni şi este elev în clasa a V-a la Școala de Artă „Sergiu Celibidache”. Până în clasa a IV-a, a învăţat la şcoala din sat, studiind, în paralel, pianul. Venea la oraş la pregătire de două ori pe săptămână. Pentru că familia şi-a dorit să-i cultive talentul nativ pentru muzică, a devenit unul dintre cei mai mici navetişti, fiind elev la Școala de Arte „Sergiu Celibidache”, unde studiază şi pianul.
Alexandru s-a născut într-o familie modestă. Mama sa nu lucrează, iar tatăl său lucrează sezonier în construcţii. Însă amândoi l-au încurajat pe Alexandru şi au făcut eforturi deosebite pentru a-l ajuta. „În familia noastră există o tradiţie pentru muzică. Nimeni, până acum, nu a făcut studii muzicale, însă bunicul meu şi fratele meu au avut ureche muzicală. Nu au avut posibilitatea de a-şi dezvolta talentul, au cântat în cor, dar eu mi-am dorit să îl ajut pe Alexandru să facă mai mult”, spune Cornelia Giurgilă, mama lui Alexandru. Aşa că i-a urmărit încă de mic înclinaţiile şi, când un profesor i-a confirmat că băiatul are calităţile necesare, l-a înscris la cursuri de pian, la programul suplimentar al Școlii de Artă.
„Îmi place foarte mult să cânt, dar, în acelaşi timp, îmi place şi să învăţ. Disciplinele mele preferate sunt, acum, limba engleză, limba română şi matematica”, spune Alexandru Giurgilă, care a încheiat clasa a patra având doar medii de „Foarte bine” la toate disciplinele din orar.
Programul lui Alexandru începe la ora 6, când se trezeşte pentru a prinde autobuzul care îl aduce în oraş. Autobuzul îl lasă tocmai la sensul giratoriu de la intersecţia bulevardului Roman Muşat cu bulevardul Republicii, de unde Alexandru mai merge o jumătate de oră pe jos până la şcoală, iar când termină cursurile, în unele zile la ora 16, pentru că are şi pregătire la instrument, reia drumul în sens invers. „Nu mi se pare greu, pentru că îmi place la şcoala nouă la care învăţ acum. Îmi doresc să învăţ foarte bine în continuare”, spune Alexandru Giurgilă.
Comentarii